Noch de stad Charleroi, noch het Waals Gewest willen geld vrijmaken om hoogoven 4 in Marchienne-au-Pont te onderhouden en te bewaren voor toekomstige generaties.
Industrieel erfgoed en monumenten in België
België werd het eerste land na Engeland waar de industriële revolutie voet aan de grond kreeg. Gent werd het Manchester van België, in Verviers vierde de wolindustrie hoogtij, Luik werd het epicentrum van de ijzerindustrie, de Borinage rond Bergen haalde steenkool boven terwijl Charleroi zich toelegde op ijzer, steenkool, soda en glas. Welke sporen heeft de industriële revolutie na twee eeuwen achtergelaten in het landschap? Een zoektocht naar monumenten, musea en enkele verlaten plaatsen in België.
Voor het eerst sinds de bouw van het hellend vlak van Ronquières, 55 jaar geleden, is het scheepvaartverkeer geblokkeerd. De sluisdeur van bak 1 kieperde in het water nadat een kabel knapte. De tweede bak is al jaren in onderhoud en biedt dus geen soelaas.
In de jaren 1960 kreeg Vlaanderen zijn eerste eigen staalfabriek langs het kanaal Gent-Terneuzen. Daar rees Sidmar (Sidérurgie Maritime) uit de grond, vandaag de thuishaven van de enige nog actieve hoogovens in ons land.
Een steile klim vanuit de vallei van de Gueule in Plombières brengt je in rue Vosyheydt. Daar verheft zich sinds 1934 de watertoren van Windt.
In de vallei van de Maas, geprangd tussen spoorlijn 125 en de rivier zelf, ligt een bakstenen ensemble dat in 1901 werd opgetrokken in opdracht van Les Moulins de Namur et de Jambes.
Pal achter het prins-bisschoppelijk paleis van Seraing strekken zich de voormalige werkplaatsen uit van de firma Cockerill.
Voor de drinkwatervoorziening van Ieper werd begin twintigste eeuw een moderne waterzuiveringsinstallatie gebouwd. De Eerste Wereldoorlog maakte het complex echter onbruikbaar. Daarom werd rond 1925 een volledig nieuwe installatie opgetrokken vlak bij de Zillebekevijver.
De vroegere petroleumhaven in Antwerpen werd aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog uitgerust met een nagelnieuw netwerk van bovengrondse pijpleidingen.
In tegenstelling tot Luik, Antwerpen, Gent of Brussel, streek er nooit een wereldtentoonstelling neer in Charleroi. De kleinschaliger Universele Tentoonstelling van Charleroi in 1911 was daarom niet minder ambitieus. Wel integendeel.
De vroegere grandeur van Charleroi zindert nog altijd na in art-decogebouwen en modernistische parels zoals de kleurrijke krantenkiosk van architect Léon Coton.
Charleroi was in de twintigste eeuw een van de economische motoren van ons land. Dat is nog altijd te zien aan de industriële relicten en terrils rond de stad, terwijl het centrum bezaaid ligt met modernistische parels. Ga een halve of hele dag mee op ontdekking tijdens een rondleiding op maat met Industriecultuur.
Malterie Franco Belges in Beloeil is niet alleen de oudste mouterij van het land, maar naar eigen zeggen ook een van de oudste ter wereld. Het bedrijf, dat nog altijd actief is, bevoorraadt zowel microbrouwerijen als distilleerderijen over de hele wereld van mout.
De tien kilometer lange spoorlijn 102 sneed dwars door de Borinage en verbond een handvol steenkoolmijnen tussen Saint-Ghislain en Frameries.
De Koppenberg in de Vlaamse Ardennen is niet alleen het decor van de Ronde van Vlaanderen, maar vormt ook de achtergrond van spoorlijn 85 tussen Leupegem en Herseaux bij de Franse grens.
Eind september organiseert Chemin de fer à vapeur des 3 vallées in Mariembourg en Treignes het stoomfestival.
Op zondag 6 augustus 2023 krijg je tijdens een begeleide wandeling de sporen van het industrieel erfgoed te zien in Erembodegem, deelgemeente van Aalst.