Station van Sourbrodt

Een station waar de tijd is blijven stilstaan

Een draaischijf, seinhuis, spoorstaven en mechanische seinen: het voormalige station van Sourbrodt langs de Vennbahn trakteert je op uniek historisch spoorwegerfgoed.

Bij de opening van spoorlijn 48 tussen Raeren en Sankt-Vith, vandaag beter bekend als de Vennbahn, was het gehucht Sourbrodt een van de stopplaatsen. Vanuit de twee seinhuisjes werden de wissels en seinen in het station bediend met behulp van hendels. De overbrenging naar de mechanische seinen gebeurde met behulp van kabels.

Mechanische seinen

De wisselwachters hadden niet alleen de handen vol met het reguliere treinverkeer, maar ook met de militaire transporten. Als er NAVO-oefeningen gepland waren in het militaire kamp Elsenborn, was het alle hens aan dek om de militaire treinen in het station te verladen. 

Gesloten

Dat is allemaal verleden tijd. In 1989 sloot het station ook voor goederenverkeer en werd het merendeel van de sporen opgebroken. 

Historische spoorrijtuigen

Pas met de aanleg van de Vennbahn, het fietstraject over de voormalige spoorlijn, is er weer wat leven in de brouwerij. Zo werd het oude stationsgebouw opgeknapt en werden in 2014 vijf wagens en een locomotief aangerukt met het oog op de oprichting van een openluchtmuseum over de Vennbahn, maar daarvan is nog niets te zien.

Draaischijf

De seinpost aan de kant van Weywertz werd opgeknapt. De put van de draaischijf om stoomlocomotieven van richting te veranderen, werd ook vrijgemaakt.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!