Voor de derde keer organiseert Berliner Unterwelten 's nachts ondergrondse bezoeken op verschillende locaties in Berlijn zoals in Flakturms en schuilbunkers in metrostations.
Militair
Elk jaar zet Nederland zijn bunkers in de kijker. De bunkers langs de Nederlandse kusten werden gebouwd als onderdeel van de Duitse Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog. Afspraak in 2023 op zaterdag 3 juni van 10 tot 17 uur, van Zeeland tot de Waddeneilanden.
De tentoonstelling 'Over vliegen, vallen… en opgraven! Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen' in Archeocentrum Velzeke vertelt niet alleen de hoogtepunten van de pioniersperiode in de luchtvaartgeschiedenis, maar toont ook opgravingen van vliegtuigwrakken.
Kosten noch moeite spaarde het Duitse leger om de elf bunkers van Stützpunkt Groede het uitzicht van een gezellig Nederlands dorpje te geven.
Batterij De Halve Maan in Oostende Oosteroever was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duits verdedigingsbolwerk dat deel uitmaakte van de Atlantikwall.
Begin oktober 1944 bombardeerde de Britse luchtmacht de zeedijk bij het Nederlandse Ritthem. Doel was Walcheren onder water te zetten en het Duitse leger er te verjagen.
De luchtwachttoren Eede-Aardenburg is een van de 276 uitkijkposten die op het kookpunt van de Koude Oorlog werden gebouwd in Nederland.
In het Franse Illies, een dorpje zo'n 20 kilometer ten westen van Rijsel, liet het Duitse leger tientallen bunkers achter na de Eerste Wereldoorlog.
In 2005 ontdekte Klerkenaar Brecht Schotte in het Vrijbos in Houthulst de betonnen lanceerplaat van een Duitse V1-lanceerbasis uit de Tweede Wereldoorlog.
Van Knokke tot het Drielandenpunt nabij Aken richtte het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog een ruim driehonderd kilometer lange versperring op die onder hoogspanning stond: de Dodendraad.
Al 75 jaar lang beukt de Noordzee in op twee bunkers van het infanteriesteunpunt Martha, een Duits complex op het strand van Escardines dat deel uitmaakte van de Atlantikwall.
In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog gaf Adolf Hitler opdracht voor de bouw van een verdedigingslijn in het westen van het land, de zogenaamde Westwall. Onder meer in het Duitse Aken vind je nog honderden meters tankversperringen terug.
De Spuikom in Oostende veranderde tijdens de Eerste Wereldoorlog in een militaire luchtmachtbasis. Het Duitse leger stampte er begin 1917 namelijk het Seeflugstation Flandern II uit de grond om de haven van Oostende te verdedigen tegen Engelse aanvallen.
In Rampskapelle bij Nieuwpoort rees in 1905 een baksteenfabriek uit de grond die vier jaar later in handen kwam van 'Céramiques et Briqueteries Mécaniques du Littoral'.
In de nacht van 25 op 26 april 1940 waagde de Britse Royal Air Force zich in het hol van de leeuw en bombardeerde hij de Duitse hoofdstad Berlijn.