
Over ons
Tweehonderd jaar lang dicteerden steenkoolmijnen, hoogovens, textielfabrieken, stoommachines en spoorwegen het dagelijkse ritme. Toen de zware industrie midden twintigste eeuw oostwaarts trok, kwam daar een einde aan. Industriecultuur gaat op zoek naar wat er vandaag nog overblijft van die markante kathedralen van de industrie.
Verhalen over industriecultuur
Foto’s en erfgoedverhalen documenteren het industrieel erfgoed en brengen je via wandel- of fietsroutes op het spoor van vierhonderd plaatsen in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk,... die getuigen van ons rijke verleden.
Je ontdekt onder meer sporen van de baksteenindustrie, oude scheepswerven, gashouders, opgedoekte spoorwegen, cokesfabrieken en stoomcentrales. Naast industrieel erfgoed zet Industriecultuur ook nutteloze werken en militair erfgoed (dark tourism) in de kijker, bouwwerken die vaak versmolten zijn met de industriële geschiedenis.
Industriecultuur bezoeken
Veel plaatsen zijn publiek toegankelijk zoals mijnen die verbouwd zijn tot musea, sites in de openlucht die ontsloten werden of architecturale parels.
Andere sporen van de industriële revolutie bevinden zich op privé-domein en zijn alleen van buitenaf te zien. Tijdens uitzonderlijke rondleidingen of op open monumentendagen is het echter soms mogelijk om een blik te werpen achter de schermen. Op zulke momenten zijn de foto's genomen. De agenda houdt je op de hoogte van dergelijke bezoekmomenten.
Wat is industriecultuur?
De term industriecultuur komt overgewaaid uit Duitsland. De Duitse cultuurhistoricus Prof. Dr. Hermann Glaser riep de term Industriekultur in 1979 in het leven. Industriecultuur slaat op de cultuurgeschiedenis van het industriële tijdperk zoals de technologie, architectuur, landschappen, sociale arbeiderswoningen,... Zo verbindt de Route der Industriekultur de industriële bezienswaardigheden in het Duitse Ruhrgebied.
Contact
Industriecultuur schoot in 2003 uit de startblokken onder de naam hullabaloo en telt sindsdien meer dan vierhonderd artikels. De inhoud ervan wordt zo goed als mogelijk geactualiseerd en verbeterd indien nodig. Heb je toch nog fouten gezien of verouderde informatie? Of heb je tips voor de agenda? Laat het mij weten via info@industriecultuur.be.
Blijf op de hoogte!
Schrijf je in op de nieuwsbrief.