draaimechanisme

Wiedauwkaaibrug

Draaibrug over het kanaal Gent-Terneuzen

De Wiedauwkaaibrug over het kanaal-Terneuzen is een draaibrug die reizigersverkeer mogelijk maakt over de spoorlijn tussen Gent en Eeklo en goederentransport richting Kluizendok.

De eerste metalen draaibrug dateert van rond 1873 toen spoorlijn 58A werd aangelegd, een aftakking van de spoorweg tussen de Voorhaven en de voormalige katoenfabrieken aan het Rabot. Die lijn is al sinds 1985 uitgedoofd, de sporen zijn uitgebroken.

Draaibrug

Treinen richting Eeklo rijden echter tot op vandaag over de Wiedauwkaai brug om het kanaal Gent-Terneuzen over te steken. Wanneer schepen moeten passeren, wordt het treinverkeer onderbroken. Dan gaat de brug lichtjes omhoog en draait hij om zijn as.

Opgeblazen

Toen de Duitsers zich op het einde van de Eerste Wereldoorlog terugtrokken, bliezen ze de brug op. Na de aanleg van een noodbrug werd in 1926 een nieuwe metalen brug aangelegd. 

De brugpijlers uit 1873 bleven echter tot vandaag bewaard.

Exacte kopie

Bijna een eeuw later was zowel het mechanische van de draaibrug versleten als de metalen bovenbouw. Aangezien de brug in 1997 werd beschermd als monument, bouwde metaalconstructiebedrijf Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo een exacte kopie van de draaibrug uit 1926.

Ook het draaimechanisme werd gemoderniseerd. Aan de nieuwe brug staat nog een origineel onderdeel opgesteld van het vroegere draaisysteem uit de jaren 1920. Je ziet er de centrale spil waarop de dwarsliggers en sporen rechtstreeks werden gemonteerd.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Lees je als eerste de nieuwste verhalen.

Krijg toegang tot Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over