In de jaren 1960 kreeg Vlaanderen zijn eerste eigen staalfabriek langs het kanaal Gent-Terneuzen. Daar rees Sidmar (Sidérurgie Maritime) uit de grond, vandaag de thuishaven van de enige nog actieve hoogovens in ons land.
Bezienswaardigheden in textielstad Gent
In 1798 smokkelde Lieven Bauwens de onderdelen van de Mule Jenny naar het vasteland, puzzelde het toestel in elkaar in het Franse Passy en later in een katoenspinnerij in het voormalige Kartuizerklooster in Gent. Zo stond Bauwens aan de wieg van de textielindustrie in Gent. De Oost-Vlaamse hoofdstad werd het Manchester van het Europese vasteland met weverijen, spinnerijen...
Met de bouw van de Goedingebrug over de Leie in Baarle verdween de laatste hindernis om de E40-snelweg tussen Sint-Denijs-Westrem en Drongen te openen voor het verkeer.
Het Bijgaardehof, de vroegere plaats waar monniken van de Sint-Baafsabdij tijdens de middeleeuwen bijen kweekten, werd eind negentiende eeuw bedolven onder de gebouwen van spinnerij Baertsoen et Buysse.
Luttele maanden voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, begon de elektriciteitscentrale van Langerbrugge stroom te produceren 'om de omliggende gemeenten met het elektrisch licht te begiftigen'.
In het leeggelopen havengebied rond de Gentse havendokken is sinds 2004 een stadsvernieuwingsproject op gang getrokken.
Een rij stenen snijdt het wijkpark "De Porre" in Gentbrugge in tweeën. Wie iets dichter kijkt, ziet al snel dat sommige stenen genummerd zijn en andere een wel heel elegante vorm hebben. Dit is meer dan een hoop oude stenen.
Flanellen lakens, katoenen pyjama's en overhemden uit textielbedrijf De Porre vlogen naar alle hoeken van de wereld, waar ze in chique boetieks eindigden. Want katoen van De Porre, dat was kwaliteit.
Een jaar of tien geleden stonden ze er zo bij, de drie loodsen aan de Voorhavenkaai. Intussen zijn ze een voor een opgeknapt.
De Gentse gasfabriek werd in de jaren 1950 uitgebreid met een modernistische machinehal en ketelhuis van de hand van architect Georges Bontinck.
Langs het Verbindingskanaal in Gent rees eind 19de eeuw een bakstenen complex uit de grond waar graan vermalen werd.
Het enige overblijfsel van de wereldtentoonstelling in 1913 in Gent ligt gekneld op een parking tussen twee supermarkten: de Sint-Gerardusschool.
Chemiebedrijf Kuhlmann in de Gentse haven ging in 2009 op de fles, net geen honderd jaar na zijn oprichting.
In 2017 meerde de Orage aan in de haven van Gent na haar laatste vaart vanuit Frankrijk. Het Franse marineschip werd bij recyclagebedrijf Galloo uit elkaar gepeuterd en tot schroot herleid.
Jarenlang ligt het oorlogsschip La Galissonnière te dobberen op het Franse scheepskerkhof van de Landévennec. Zelf ben ik er nooit geweest, maar het schip is uiteindelijk in België opgedoken.