De luchtwachttoren Eede-Aardenburg is een van de 276 uitkijkposten die op het kookpunt van de Koude Oorlog werden gebouwd in Nederland.
Koude Oorlog
Na de Tweede Wereldoorlog volgde een gewapende vrede tussen de westerse (kapitalistische) wereld en het Oostblok (het communisme). De val van de Berlijnse muur luidde het einde van de Koude Oorlog in in 1989.
Voorjaar 1969. De straten van Orgosolo worden behangen met affiches van de Italiaanse regering. Herders en boeren worden gesommeerd de weides rond Pratobello, vlak bij Orgosolo, te verlaten.
De Foxtrot, een onderzeeër van de Russische marine, verdwijnt voorgoed uit het Albert II-dok in Zeebrugge.
Op luttele meters van het concentratiekamp Sachsenhausen, vlakbij Berlijn, liggen de ruïnes van een bad- en ketelhuis, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog.
De Berlijnse Muur heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven: pas dit jaar werden twee vergeten stukken van de Muur (her)ontdekt.
19 april 1970. Het DDR-regime onthult bijna exact 100 jaar na de geboorte van Lenin een monument ter ere van de Russische leider op -hoe kan het ook anders- de Leninplatz in Oost-Berlijn.
De boog kan niet altijd gespannen staan voor de Russische soldaten die tijdens de Koude Oorlog in de verboden stad Wünsdorf bivakeren. In de zuidelijke vleugel van het "Haus der Offiziere" bevindt zich een binnenbad en sauna.
In 1994 trekken de laatste Russische soldaten zich terug uit de verboden stad in Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger tijdens de Koude Oorlog.
Een diorama in het voormalige militaire hoofdkwartier van het Sovjetleger in Duitsland gaf tot 1994 onderdak aan 'De Slag om Berlijn', een zesendertig meter lang en zeven meter hoog schilderij dat meer dan een ton woog.
Het Oost-Duitse Wünsdorf was tot 1994 de uitvalsbasis van het Russische leger tijdens de Koude Oorlog. Voor de officierswoning kijkt een standbeeld van Lenin uit over het overwoekerde paradeplein.
In de Duitse gemeente Hötensleben staat nog 350 meter muur overeind, een restant van de kilometerslange grens die de DDR van West-Duitsland afgrendelde.
Voor ruïnes van wachttorens en versperringen moet je niet enkel in Berlijn te zijn. Ook in de meest noordwestelijke stad van de voormalige DDR, het Duitse Dassow, liet de grenszone zijn sporen na.