Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Interieur van de Foxtrot in Zeebrugge

Foxtrot in Zeebrugge

Afscheid van een Foxtrot

De Foxtrot, een onderzeeër van de Russische marine, verdwijnt voorgoed uit het Albert II-dok in Zeebrugge.

2 juni 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

De pikzwarte B-143 die in Zeebrugge dobberde, doorkruiste van 1960 tot 1991 de zeeën. Het was een van de 74 Russische Foxtrots die tijdens de Koude Oorlog een niet te verwaarlozen rol speelden. Zo doken vier ervan op voor de kust van Cuba tijdens de Cubacrisis.

Oekraïne

Maar in 1994 waren de door diesel- en elektromotoren aangedreven duikboten stokoud. De Russen namen ze uit de vaart en gaven een handvol ervan cadeau aan onder meer Sydney, Londen en Zeebrugge als museumboot.

Eentje ervan belandde in 1997 in Oekraïne. Na de Russische inlijving van de Krim kaapten Russische militairen in 2014 de oude Foxtrot, verwijderden de Oekraïense emblemen en sleepten hem weg.

Hoofdattractie

In de haven van Zeebrugge maakte de B-143 zijn opwachting in 1996. Sindsdien was de Foxtrot de hoofdattractie van Seafront, het museum over zeevaart en de visserij.

Twee van de drie dekken waren volgeladen met batterijen, waardoor de duikboot zich tien dagen onder water kon verstoppen. De keerzijde was dat het wel erg krap was voor de tachtig bemanningsleden aan boord.

Torpedo's

Vooraan en achteraan de 91 meter lange onderzeeër konden torpedo's afgeschoten worden.

Roest

Dat het intussen bijna 15 jaar geleden is dat de duikboot nog eens een likje verf kreeg, is eraan te zien.

Grote delen van de buitenste schil zijn bezaaid met roestplekken.

Laatste reis

De onderzeeër opnieuw schilderen, bleek niet realistisch. Het schip op de kade hijsen, weigerde de stad Brugge. Dus moet de duikboot gesloopt worden.

In juni maakt de Foxtrot zijn laatste reis naar een scheepssloperij.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over