Ruïne van het bad- en ketelhuis

Bad- en ketelhuis Sachsenhausen

Ruïnes bad- en ketelhuis

Op luttele meters van het concentratiekamp Sachsenhausen, vlak bij Berlijn, liggen de ruïnes van een bad- en ketelhuis, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog.

Het centrale blok, typische nationaalsocialistische architectuur geïnspireerd door huisarchitect Albert Speer, is aan beide kanten geflankeerd door schoorstenen, al zijn die intussen afgetopt.

Vooraan leidt een trap je naar een verhoogd terras. Met wat fantasie herken je er een operapodium in. Maar dat was het allesbehalve.

Paradeplein

Hier werden de SS-bewakers gedrild, de elite-eenheid onder de nazi's die ook de plak zwaaiden in het concentratiekamp Sachsenhausen. Op het paradeplein voor het gebouw werden ze gestaald voordat ze losgelaten werden in het concentratiekamp. Wie faalde, dreigde als elitegevange te eindigen bij de buren.

Barakken

Nu schieten langs alle kanten onkruid en struiken uit de voegen van het asfalten dambord. In de in elkaar zakkende barakken langs beide kanten van de toren, namen de SS-rekruten en -bewakers na hun shift een douche of bad.

In de kelder werden de kolen gestort om te stoken. Van de verwarmingsinstallatie, die de vlakbij gelegen kazernes verwarmde, is amper nog een spoor te vinden.

Bevrijding

De nachtmerrie voor de gevangenen van het concentratiekamp Sachsenhausen eindigde op 22 april 1945, toen het Rode Leger het kamp bevrijdde. De Sovjets palmden de gebouwen van de SS in en bleven het bad- en ketelhuis gebruiken tot aan de Duitse eenmaking. Sindsdien staat het gebouw te vervallen.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!