Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Bad- en ketelhuis Sachsenhausen

Ruïnes bad- en ketelhuis

Op luttele meters van het concentratiekamp Sachsenhausen, vlakbij Berlijn, liggen de ruïnes van een bad- en ketelhuis, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog.

22 december 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het centrale blok, typische nationaalsocialistische architectuur geïnspireerd door huisarchitect Albert Speer, is aan beide kanten geflankeerd door schoorstenen, al zijn die intussen afgetopt.

Vooraan leidt een trap je naar een verhoogd terras. Met wat fantasie herken je er een operapodium in. Maar dat was het allesbehalve.

Paradeplein

Hier werden de SS-bewakers gedrild, de elite-eenheid onder de nazi's die ook de plak zwaaiden in het concentratiekamp Sachsenhausen. Op het paradeplein voor het gebouw werden ze gestaald voordat ze losgelaten werden in het concentratiekamp. Wie faalde, dreigde als elitegevange te eindigen bij de buren.

Barakken

Nu schieten langs alle kanten onkruid en struiken uit de voegen van het asfalten dambord. In de in elkaar zakkende barakken langs beide kanten van de toren, namen de SS-rekruten en -bewakers na hun shift een douche of bad.

In de kelder werden de kolen gestort om te stoken. Van de verwarmingsinstallatie, die de vlakbij gelegen kazernes verwarmde, is amper nog een spoor te vinden.

Bevrijding

De nachtmerrie voor de gevangenen van het concentratiekamp Sachsenhausen eindigde op 22 april 1945, toen het Rode Leger het kamp bevrijdde. De Sovjets palmden de gebouwen van de SS in en bleven het bad- en ketelhuis gebruiken tot aan de Duitse eenmaking. Sindsdien staat het gebouw te vervallen.

Delen op Facebook Delen op Twitter