Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Ruïne van de vakantiekolonie

KdF Prora

Hitlers megalomane nazihotel KdF Prora

In 1935 gaf Adolf Hitler het startsein voor de bouw van een megalomane vakantiekolonie in Prora, op het Duitse eiland Rügen.

6 januari 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

Wie het eiland bezoekt, kan het hotel moeilijk missen: het bouwwerk bij het strand is alles samen 4,5 kilometer lang en bestaat uit 2 vleugels van elk 4 blokken.

Het reuzenhotel telt 10.000 tweepersoonskamers met zicht op de Oostzee en was bedoeld om arbeidersklasse te ontspannen. En ontspannen arbeiders, die waren volgens Hitler in staat tot grote prestaties.

Kracht door Vreugde?

Niet toevallig kreeg het complex daarom de naam "Kraft durch Freude" (Kracht door Vreugde), ofwel KdF Prora.

Trappen moesten de vakantiegangers naar het strand en de zeebrug in de Oostzee leiden.

Tweede Wereldoorlog

Maar in 1940, voordat het bouwwerk voltooid was, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Veel bleef onafgewerkt. De droom van het vakantieparadijs aan diggelen: tot 1945 ontving de receptie van Hotel Prora alleen vluchtelingen.

Na de oorlog kregen militairen van de Sovjets en de Oost-Duitse DDR er onderdak. Sinds 1992 staat het complex leeg.

Plannen en renovaties

In 1994 is Prora beschermd als monument, maar dat kan het verval niet afremmen. Pas in 2011 keert het tij, wanneer een blok opgeknapt wordt tot jeugdhotel.

Ook met de andere blokken zijn er plannen: de Berlijnse projectontwikkelaar Irisgerdwil met het project "Neue Prora" 161 nieuwe wooneenheden onderbrengen in een leegstaande vleugel.

Delen op Facebook Delen op Twitter