Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Beelitz Heilstätten

Ruïnes verlaten sanatorium Beelitz

Eind 19de eeuw hield de longziekte tuberculose lelijk huis in Berlijn. Daar zagen ze de besmettelijke patiënten liever gaan dan komen. Aan de rand van Berlijn werd daarom in 1898 het sanatorium Beelitz Heilstätten opgetrokken.

2 oktober 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het complex bestond uit tientallen gebouwen die architect Heino Schmieden uit zijn pen schudde.

Al snel kregen de tbc-patiënten gezelschap van gewonde soldaten van het Duitse leger. Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werden ook zij hier verzorgd.

Alpenhaus

Beelitz bleef niet gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog: de vrouwenafdeling, het Alpenhaus, brandde in 1944 uit en staat sindsdien leeg. Dat verraden ook de bomen die uit het dak schieten.

Toch kan je er tijdens een rondleiding nog een kijkje nemen, onder meer naar het luxueuze restaurant, waar de bijna 300 vrouwelijke patiënten verwend werden met copieuze maaltijden.

Verpleegsters hielden de etende zieken vanop een balkon in de gaten, kwestie dat ze geen eten in hun broekzakken meesmokkelden voor hun bezoekers.

Keuken

In een apart paviljoen bereidde een leger koks de maaltijden voor de 600 patiënten en 400 personeelsleden. Veel meer dan de dampkap en een paar antieke koelkasten zijn er niet meer te bespeuren.

Sovjets

In 1945 vervelde het sanatorium tot een militair hospitaal van de Russen. Soldaten en hoge piefen van het regime, waaronder Erich Honecker, kregen hier onderdak.

Nadat de Russen zich terugtrokken in 1995, kwam een groot deel van de gebouwen leeg te staan. Een dankbaar decor voor onder meer films als The Pianist en Valkyrie.

En nu? Langs de vervallen ruïnes kronkelt sinds 2015 een boomkroonpad, dat het door bomen overwoekerde dak van het Alpenhaus doorkruist. Het 23 meter hoge pad voert je ook langs het roestende dakgebinte en het waterreservoir. 

Daarnaast kan je ook rondleidingen in de verschillende gebouwen meepikken, waaronder het chirurgiegebouw.

Delen op Facebook Delen op Twitter