Het Oost-Duitse Wünsdorf was tot 1994 de uitvalsbasis van het Russische leger tijdens de Koude Oorlog. Voor de officierswoning kijkt een standbeeld van Lenin uit over het overwoekerde paradeplein.

De verboden stad Wünsdorf
In 1994 trekken de laatste Russische soldaten zich terug uit de verboden stad in Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger tijdens de Koude Oorlog.
16 juni 2016
Al lang voor de Russische doortocht is Wünsdorf een garnizoensstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog geeft Wünsdorf onderdak aan het hoofdkwartier van de Wehrmacht (het Duitse leger), dat er enthousiast een megalomaan bunkerdorp neerpoot.
Top secret
Na de bevrijding van Duitsland in 1945 slaat het Rode Leger er haar tenten op. Alleen de tienduizenden Russische militairen (en hun familie) zijn hier welkom, voor Duitse (DDR-)burgers is Wünsdorf -in de volksmond "klein Moskou"- streng verboden terrein.

Haus der Offiziere
In het hart van de verboden stad staat het Haus der Offiziere, een neobarok, U-vormig gebouw uit 1914-1916.
Aanvankelijk worden er Duitse soldaten opgeleid, later wordt het een "Heeressportschule" ter voorbereiding van de Duitse atleten op de Olympische Spelen in 1936.



Na de bevrijding van Berlijn neemt het Russische leger zijn intrek in het complex.
Het hoofdgebouw, dat 2 zijvleugels telt, doet voortaan dienst als ontspannings- en vergaderruimte voor de militairen. Kaarten van West- en Oost-Europa sieren de wanden.

Gedenkhal
In de volledig verduisterde 'Gedenkhalle des Museums für Geschichte' herinnert een reliëf en foto's aan de opofferingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Elders zwaaien wandtekeningen en reliëfs de loftrompet over de Russische industrialisering en rakettechnologie.



Het hoofdgebouw bevat, naast de nodige luxe, ook een radiostudio en technische (zend)installaties.





Diorama
De Russen breiden in 1970 hun hoofdkwartier uit met een "Diorama": een cirkelvormig, vensterloos betonnen tempel. Wegens de bouwvallige staat is het gebouw niet meer te bezoeken.
Binnenin hangt -of liever hing- het kunstwerk "Die Schlacht um Berlin", een geschenkje van de DDR aan het Russische leger. Het 36 meter lang en 7 meter hoge werk namen de Russen bij hun vertrek in 1994 mee naar huis.
Pionierhaus
De zuidelijke vleugel geeft onderdak aan het restaurant, in 1945 omgedoopt tot het "Pionierhaus", dat versierd is met Dorische zuilen.



Eén van de rijkelijk versierde plafonds in het Pionierhaus dat nog niet naar beneden gedonderd is.


Feestzaal
De noordvleugel, dat uit 4 turnzalen bestond voor de Duitse atleten, geeft vanaf 1945 onderdak aan de concert- en feestzaal, in de bioscoop kunnen de soldaten een film meepikken.





Het Haus der Offiziere staat al meer dan 20 jaar leeg. De gemeente Wünsdorf probeert investeerders te lokken voor een herbestemming van de historische gebouwen.
Zwemmen
Zwemmen kon in het binnenbad en het openluchtzwembad. Ontdek hier de restanten van de zwembaden in Wünsdorf.
- Architektonische Schätze im Grünen
- Trouw: Russen als "bevrijders" weg uit Duitsland
- De Volkskrant: Rode Leger verlaat 'verboden stad'
- Der Tagesspiegel: Auferstanden aus Kasernen
Hauptallee, Wünsdorf (Duitsland).
Te bezoeken via een geleide wandeling of via het (duurdere) go2know.