De boog kan niet altijd gespannen staan voor de Russische soldaten die tijdens de Koude Oorlog in de verboden stad Wünsdorf bivakeren. In de zuidelijke vleugel van het "Haus der Offiziere" bevindt zich een binnenbad en sauna.

Bunkerstad Wünsdorf
De inwoners van het Duitse dorpje Wünsdorf krijgen in de Tweede Wereldoorlog een pak buren erbij, wanneer het leger in sneltempo bunkers optrekt om er het oppercommando te verstoppen.
21 oktober 2013
Naast 3 gigantische ondergrondse bunkers (Maybach I en II en de bijna intacte communicatiebunker Zeppelin) staan ook verschillende bovengrondse constructies in de vorm van huizen, die toegang gaven tot een ondergronds gangenstelsel en de bunkers. Met een likje verf waren ze voor verkenningsvliegtuigen niet te onderscheiden van gewone huizen.



Bombardement
Britse en Amerikaanse vliegtuigen voerden in 1945 zware bombardementen uit op de bunkers Maybach I en II.


Na de Tweede Wereldoorlog nemen de Russen er hun intrek en blijft het tot 1994, ver na de val van de Muur, uiterst geheim militair domein, de zogenaamde "verboden stad".
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog blies het Sovjetleger de bunkers in Zossen nieuw leven in. De Zeppelinbunker werd geactiveerd als communicatiecentrum.
18 meter ondergronds

De Zeppelinbunker bestaat uit 3 verdiepingen en ligt daardoor op een diepte tot 18 meter onder de grond.

Links de toegangssluis tot de bunker. De Russen maakten de Zeppelinbunker bestand tegen ABC-aanvallen (aanvallen met atoom-, biologische- of chemische wapens).
Het bulkt er nog van de oude apparatuur, waaronder een Russische meter (links) om dioden en transistors mee uit te testen. Met dank voor de uitleg over het toestel aan Herman van de website Zeezenders Offshore Radio.

