Fabrieksschouw De Hemptinne

Filature Jules de Hemptinne

Een dynastie van katoenfabrikanten

Op amper 25-jarige leeftijd stond Jules de Hemptinne aan de wieg van een katoenspinnerij en -weverij aan de Kolveniersgang.

De Hemptinne was dan ook groot geworden tussen de spoelen en weefgetouwen. Zijn vader Felix de Hemptinne, een koopman afkomstig uit een Waals-Brabantse adellijke familie, had zich in 1815 al ingetrouwd bij textielfamilie Lousbergs. Naast de fabriek van zijn schoonvader stampte hij een katoenfabriek uit de grond.

Een van de zes kinderen van van Felix de Hemptinne en Henriette Lousbergs, namelijk Jules, vestigde vanaf 1850 zijn eigen textielfabriek op de taartpunt tussen de Lieve, de oude stadswal (vandaag de Opgeëistenlaan) en het Blaisantvestkanaal (nu de Kolveniersgang). 

Manchestergebouw

In 1853 rees onder meer een spinnerij uit de grond van het Manchestertype: een bakstenen gebouw met oorspronkelijk twee verdiepingen, een veelvoud aan ramen om zonlicht naar binnen te leiden en vooral: brandveilig. 

De vloeren rusten op bakstenen troggewelven die op hun plaats worden gehouden door gietijzeren kolommen en balken. Van hout was dus geen sprake meer. Later werd de spinnerij verhoogd tot vijf bouwlagen.  Het is vandaag het oudst bewaarde Manchestergebouw in Gent en is sinds 1996 beschermd als monument.

Fabrieksschouw

Een fabrieksschouw staat nog altijd op krak dezelfde plaats als in de beginjaren en werd met ijzeren branden versterkt.

De Filatures Jules de Hemptinne smolt na de Eerste Wereldoorlog samen met de Union Cotonnière, een groep van textielbedrijven uit Gent en de Cotonnière Renaissienne uit Ronse. Onder meer Jules de Hemptinne hoorde in 1919 tot het kransje oprichters, terwijl Fernand Hanus en de Société Générale het gros van de aandelen op zak hadden. 

Union Cotonnière

Ook de Hemptinne hing zijn wagonnetje in 1920 aan de Union Cotonnière. Het was zijn laatste wapenfeit. Jules de Hemptinne stierf op 96-jarige leeftijd als laatste nakomeling van Felix de Hemptinne in zijn directeurswoning langs de Opgeëistenlaan.

Donkere wolken pakten vanaf de jaren 1970 samen boven de Gentse katoenfabrieken. De ene na de andere vestiging van de Union Cotonnière (intussen verveld tot UCO) ging onderuit. In 1983 was het de beurt aan de fabriek van Jules de Hemptinne. 

Ruïne

Na de sluiting werden de recentste uitbreidingen met de grond gelijk gemaakt. Op de vroegere fabriekssite rezen woonblokken uit de grond, het historische Manchestergebouw geeft onderdak aan Ligo, een Centrum voor Basiseducatie. 

Langs de Lieve werd een bakstenen buitenmuur van de fabrieksuitbreiding uit 1886 bewaard als ruïne.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Lees je als eerste de nieuwste verhalen.

Krijg toegang tot Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!