Standbeeld Lieven Bauwens

Story

Industrieel erfgoed in de Canon van Vlaanderen

In het voorjaar van 2023 verscheen de Canon van Vlaanderen met daarin zestig figuren, plaatsen, uitvindingen en gebeurtenissen met een bijzondere betekenis voor Vlaanderen.

Ook het industrieel erfgoed kwam ruimschoots aan bod met onder meer de windmolen van Wormhout, de eerste treinrit op 5 mei 1835 tussen Brussel en Mechelen en de komst van de Mule Jenny, een toestel dat de mechanisering van de textielindustrie inluidde en van Gent het Manchester van het vasteland maakte. 

De Mule Jenny uit 1810 heeft het vandaag tot Vlaams topstuk geschopt en vind je terug in het Industriemuseum Gent.

Niet alleen Lieven Bauwens die de Mule Jenny naar het Europese vasteland smokkelde, maar ook de Engelsman William en diens zoon John Cockerill duiken op in de Canon van Vlaanderen. John Cockerill stond aan de wieg van de staalindustrie in Seraing, maar de tentakels van zijn industrieel imperium strekten zich uit over het hele land. 

Aan de staalindustrie in Wallonië is na eeuwen pionieren een einde gekomen. De laatste hoogoven doofde in 2011. In de jaren 1960 kreeg Vlaanderen echter zijn eerste eigen staalfabriek langs het kanaal Gent-Terneuzen. Daar rees Sidmar (Sidérurgie Maritime) uit de grond, vandaag de thuishaven van de enige nog actieve hoogovens in ons land en goed voor een vermelding in de Canon van Vlaanderen.

De Kempense mijnen en de kleurrijke mijncités in Limburg komen ook onder de aandacht in de Canon van Vlaanderen. Het Vlaamse hoofdstuk van de steenkoolindustrie begon in augustus 1901, toen André Dumont op een diepte van 541 meter steenkool aantrof. Op de plaats van zijn vondst werd een monument opgericht.

Alle overige verhalen kan je raadplegen via de website van de Stichting Canon van Vlaanderen.

Ontvang nog meer stories en events in je mailbox!

  • Ontvang net als bijna 1.500 andere abonnees regelmatig nieuwe erfgoedverhalen in je mailbox.
  • Blijf op de hoogte van events, nieuwe bestemmingen en rondleidingen.
  • Krijg als nieuwe abonnee een gratis digitale reisgids van 30 bladzijden vol erfgoedtips waarmee je zelf op pad kunt.

Na je inschrijving ontvang je nog een e-mail met daarin een bevestigingslink die je moet aanklikken. Niets ontvangen? Check je folder 'ongewenste mail'.

Lees nog meer stories