Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Modernste schachttoren van Winterslag

Winterslag

Limburgs oudste mijn

In 1917, bijna een eeuw geleden, gooit Winterslag als eerste Kempense mijn de poorten open.

5 juli 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

Na afloop van de Eerste Wereldoorlog komt de productie van de mijn op kruissnelheid. In 1988 valt het doek voor Winterslag, 7 maanden na de naburige mijn van Waterschei.

Schacht II

Onder meer de kolenwasserij is gesloopt, maar de mijnsite huisvest wel nog verschillende restanten, waaronder de oudste en de recentst gebouwde schachttorens van Limburg. 

De Société de la Meuse uit Luik plant er in 1915 2 identieke torens, waarvan enkel nog de 45 meter hoge schachtbok II overeind staat.

Schacht I moest in de jaren '60 wijken voor een moderner exemplaar.

De hoogste

Het recentste, driepotige exemplaar is in 1963 opgetrokken en reikt bijna 72 meter hoog. Daarmee is het de hoogste schachttoren van het Kempens mijnbekken.

Reconversie

In het gerenoveerde energiegebouw (het voormalige compressoren- en ventilatorengebouw) kan je in de monumentale fabriekshal met rood-wit geblokte vloer langs de machines stappen.

Ophaalmachines

Per schachttoren is er een ophaalgebouw, van waaruit de ophaalmachinist de liftkooien bediende die mijnwerkers en kolenwagens in een uit de mijnschacht viste.

Je kunt de ophaal- en machinegebouwen vrij bezoeken. Enkel voor de C-mine Expeditie moet je betalen, maar een klimpartij op de hoogste schachttoren zit ook in de prijs.

De Limburgse steenkoolmijnen

Beringen

Eisden

Houthalen

Waterschei

Winterslag

Zolder

Zwartberg

Hasselt

Genk

1 KM

Industriecultuur.be - © OpenStreetMap contributors

Winterslag is één van de zeven mijnen van het Kempens Bekken, waarvan enkel Zwartberg volledig met de grond gelijk gemaakt is.

Delen op Facebook Delen op Twitter