De "Charbonnages André Dumont-sous Asch", zo heet de mijn van Waterschei voluit. Een eerbetoon aan professor Dumont, de geoloog die in As op de steenkoollagen in de Kempense ondergrond stootte.

Winterslag
In 1917, bijna een eeuw geleden, gooit Winterslag als eerste Kempense mijn de poorten open.
5 juli 2016
Na afloop van de Eerste Wereldoorlog komt de productie van de mijn op kruissnelheid. In 1988 valt het doek voor Winterslag, 7 maanden na de naburige mijn van Waterschei.
Schacht II
Onder meer de kolenwasserij is gesloopt, maar de mijnsite huisvest wel nog verschillende restanten, waaronder de oudste en de recentst gebouwde schachttorens van Limburg.

De Société de la Meuse uit Luik plant er in 1915 2 identieke torens, waarvan enkel nog de 45 meter hoge schachtbok II overeind staat.




Schacht I moest in de jaren '60 wijken voor een moderner exemplaar.
De hoogste

Het recentste, driepotige exemplaar is in 1963 opgetrokken en reikt bijna 72 meter hoog. Daarmee is het de hoogste schachttoren van het Kempens mijnbekken.
Reconversie
In het gerenoveerde energiegebouw (het voormalige compressoren- en ventilatorengebouw) kan je in de monumentale fabriekshal met rood-wit geblokte vloer langs de machines stappen.




Ophaalmachines

Per schachttoren is er een ophaalgebouw, van waaruit de ophaalmachinist de liftkooien bediende die mijnwerkers en kolenwagens in een uit de mijnschacht viste.



Je kunt de ophaal- en machinegebouwen vrij bezoeken. Enkel voor de C-mine Expeditie moet je betalen, maar een klimpartij op de hoogste schachttoren zit ook in de prijs.


Beringen
Eisden
Houthalen
Waterschei
Winterslag
Zolder
Zwartberg
Hasselt
Genk
1 KM
Industriecultuur.be - © OpenStreetMap contributors
Winterslag is één van de zeven mijnen van het Kempens Bekken, waarvan enkel Zwartberg volledig met de grond gelijk gemaakt is.
Evence Coppéelaan 91, Genk