Cockerill Seraing op een stoommachine

Story

Waar vind je nog sporen van Cockerill?

In 1799 zette de Engelsman William Cockerill voet aan land in Verviers, twee jaar later stak de rest van zijn gezin het kanaal over. Hij en zijn zonen loodsten Aken, Luik, Seraing en Berlijn een nieuw tijdperk binnen: dat van de Industriële Revolutie. Wat blijft daar nog van over?

In 1799 kwam de mechanischering van de wolindustrie in Verviers in een stroomversnelling dankzij de komst van William Cockerill, een uitgeweken Engelsman uit Haslingden. Voor elke stap in het productieproces van de lakenproductie bouwde Cockerill nieuwe toestellen.

Cockerill in Seraing

Uiteraard kan Cockerill, meer bepaald de jongste zoon John Cockerill, niet ontbreken in Seraing. Zijn beeld staat er pontificaal voor het gemeentehuis. Samen met zijn broer Charles James tikte John Cockerill er begin 1817 het prins-bisschoppelijk paleis op de kop met als doel er stoommachines te maken. Na enkele jaren bouwde hij er een eerste hoogoven en werd Seraing een reusachtige ijzerfabriek die het tot begin deze eeuw uitzong.

Leegstaande fabrieken van Cockerill

Pal achter het prins-bisschoppelijk paleis van Seraing strekken zich de voormalige werkplaatsen uit van de firma Cockerill.  Hier werden in 1826 de ijzeren onderdelen voor de Leeuw van Waterloo gegoten en bouwde John Cockerill eind 1835 de eerste Belgische stoomlocomotief.  De werkplaatsen zijn vandaag maar een schim meer van zichzelf en krijgen nu een tweede leven.

Verdwenen herinneringen

Andere herinneringen aan de staalfabrieken van Cockerill gingen begin deze eeuw verloren zoals hoogoven 6 en de historische elektriciteitscentrale uit 1901, de eerste centrale waar hoogovengas werd gebruikt om de gasmotoren aan te drijven.

Cockerill in Aken

Het industrieel imperium van de Cockerills strekte zich ook buiten Seraing uit. Zo was Johns broer Charles James Cockerill actief in het Duitse Aken en exploiteerden beide broers samen een zinkmijn in Plombières.

Grafmonument in Spa

De graftombe van de familie Cockerill op het kerkhof van Spa vervalt in het niets bij het monument dat een eeuw lang het familiegraf sierde.

Decennia na Cockerills overlijden in 1840 werd een standbeeld voor hem opgericht op het Luxemburgplein in Elsene, vandaag het hart van de Europese wijk.

Benieuwd naar meer? In het boek 'John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie' lees je het verhaal over het leven en werk van de familie Cockerill, en in het bijzonder de jongste telg: John Cockerill. Hij introduceerde stoommachines, hoogovens, spoorstaven en treinen. Zo joeg hij België en bij uitbreiding het hele continent de industriële revolutie in.

Ontvang nog meer stories en events in je mailbox!

  • Ontvang net als bijna 1.500 andere abonnees regelmatig nieuwe erfgoedverhalen in je mailbox.
  • Blijf op de hoogte van events, nieuwe bestemmingen en rondleidingen.
  • Krijg als nieuwe abonnee een gratis digitale reisgids van 30 bladzijden vol erfgoedtips waarmee je zelf op pad kunt.

Na je inschrijving ontvang je nog een e-mail met daarin een bevestigingslink die je moet aanklikken. Niets ontvangen? Check je folder 'ongewenste mail'.

Meer artikels over

Lees nog meer stories