Werkplaatsen van Cockerill

Werkplaatsen van Cockerill in Seraing

Tweede leven voor Cockerills werkplaatsen in Seraing

Pal achter het prins-bisschoppelijk paleis van Seraing strekken zich de voormalige werkplaatsen uit van de firma Cockerill. 

Voor het ontstaan van de staalindustrie in Seraing moeten we tweehonderd jaar terugkeren in de tijd. Toen waren de broers John en Charles James Cockerill op zoek naar een geschikte locatie voor een moderne ijzerfabriek en -werkplaats. 

Hun oog viel in 1817 op prins-bisschoppelijk paleis van Seraing aan de oevers van de Maas. 

Al snel richtten ze in de lommerrijke tuinen van de vroegere prins-bisschoppen een constructiewerkplaats op, een gieterij met twee koepelovens en later een eerste hoogoven op cokes.

Hier werden in 1826 de ijzeren onderdelen voor de Leeuw van Waterloo gegoten en bouwde John Cockerill eind 1835 de eerste Belgische stoomlocomotief. Na zijn dood in 1840 bleven de werkplaatsen stoommachines, scheepsliften, spoorstaven,... uitspuwen.

In 1927 gaven de werkplaatsen onderdak aan de (uitgestelde) festiviteiten voor de aankomst van de Cockerills in Seraing. De honderdste verjaardag in 1917 zelf werd overschaduwd door het geweld van de Eerste Wereldoorlog en massale plunderingen door het Duitse leger. 

Discours de Seraing

In de heropgebouwde hallen van de fabriek sprak koning Albert I toen zijn Discours de Seraing uit en kreeg Cockerill nog postuum een pluim van de vorst. De werkplaatsen zijn vandaag maar een schim meer van zichzelf. 

Een deel ervan is verlaten, andere vleugels worden nog altijd gebruikt door constructeurs van spoorwegmaterieel, waaronder LBX.

Food market

De leegstaande hallen krijgen echter nieuw leven ingeblazen. 's Zomers streek use-in er neer, een festival met bars, foodtrucks, films, theater en een rommelmarkt, een tijdelijke invulling in afwachting van Gastronomia, een food market waarvan de werken in 2022 uit de startblokken schoten

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over