John Cockerill (en de rest van zijn familie) joegen België, Nederland, Pruisen en Frankrijk begin 19e eeuw het tijdperk van de industriële revolutie in. In het straatbeeld van Seraing en Brussel duiken nog verschillende beelden op die de 'vader van de arbeiders' eert.

Zinkhütter Hof
De Cockerillstraße in het Duitse Stolberg verklapt al dat de familie Cockerill zich begin negentiende eeuw ook in de buurt van Aken liet gelden.
4 oktober 2022
Dat beide broers, Charles James en John Cockerill, elk trouwden met een dochter van de Akense Philipp Heinrich Pastor, een laken- en naaldfabrikant, was daar niet vreemd aan.
Terwijl John Cockerill het mooie weer maakte in Seraing, verhuisde Charles James Cockerill in de jaren 1820 voorgoed naar het Duitse Aken.


Steenkoolmijn
In Stolberg, een buurgemeente van Aken, stampte hij onder meer een steenkoolmijn uit de grond, de naar hem vernoemde Grube James.

Om de steenkool af te voeren, liet hij de Cockerillstraße aanleggen, het enige nog tastbare spoor van zijn koolmijn.
Charles James Cockerill stond ook mee aan de wieg van een glasfabriek die enkele decennia later uitgroeide tot een zinkfabriek en vandaag onderdak geeft aan het Museum Zinkhütter Hof.


Ook zijn jongere broer, John Cockerill, liet in Stolberg van zich horen. Hij richtte er midden de jaren 1830 - op het toppunt van zijn macht - de Sankt Heinrich-zinkfabriek op. De fabriek moet zich pal naast de koolmijn van zijn broer bevonden hebben.
Vliegwiel

Voor het museum prijkt een vliegwiel met een diameter van zo'n elf meter dat uit de restanten van Cockerills zinkfabriek werd gered.
Fabrieksschouw
Van de vroegere Zincoli-fabriek naast het museum blijft vandaag alleen nog de tachtig meter hoge schoorsteen over.
Hoewel het nu nog een braakliggend terrein is vol resten van spoorstaven en betonnen fundamenten, circuleren er plannen om er een landschapspark aan te leggen.



- Zinkhütter Hof: Museum für Industrie-, Wirtschafts- und Sozialgeschichte
Zinkhütter Hof
Cockerillstraße 90
Stolberg (Duitsland)