machine in Verviers

Wolindustrie Verviers

De Belgische hoofdstad van de wolindustrie

De Vesder staat de laatste jaren vooral synoniem met de overstromingen in de zomer van 2021, maar de rivier bracht Verviers en omstreken ook rijkdom en industrie. Al sinds de middeleeuwen floreerde de lakenindustrie in het stadje.

In 1799 kwam de mechanischering van de wolindustrie in een stroomversnelling dankzij de komst van William Cockerill, een uitgeweken Engelsman uit Haslingden. Na veel omzwervingen op het Europese vasteland, werd hij door een medewerker van lakenbedrijf Simonis & Biolley opgemerkt in Hamburg en naar Verviers gelokt. Daar ging hij aan de slag voor het lakenbedrijf. 

Simonis & Biolley 

Voor elke stap in het productieproces van de lakenproductie bouwde Cockerill nieuwe toestellen. Het legde Simonis geen windeieren. Die liet in 1802  een neoclassicistische werkplaats bouwen naast het voormalig molengebouw waarin het gezin Cockerill zich vestigde. Het onderkomen van de Cockerills is begin twintigste eeuw verdwenen, maar de gebouwen van Simonis bleven bewaard en geven onderdak aan appartementen.

Terwijl Lieven Bauwens voor de industrialisering van de textielindustrie zorgde in Gent door de onderdelen van een Mule Jenny (een spintoestel) naar het vasteland te smokkelen, zorgde William Cockerill voor de mechanisering van de lakenproductie in Verviers.

Sporen van de wolindustrie

Veel van de textielfabrieken hadden tegen eind negentiende eeuw al hun beste tijd gehad. De wolindustrie ging in de loop van de twintigste eeuw ten onder. De productie van Simonis doofde midden jaren zestig uit. Toch vind je nog op elke straathoek van Verviers sporen van de verdwenen industrie.

Machines flankeren de straten, pleinen, parkings en rotondes van het centrum van Verviers en illustreren de verschillende stappen van het proces in de wolnijverheid.

Rollen en persen

Zo kom je een volmachine tegen (een machine die de genaaide stoffen pers en rolt), een stoffenwasmachine, een decatiseermachine (om de stof te ontglanzen en zachter te maken), een cilinderpers en de léviathan waarin wol gespoeld en gereinigd werd.

Stoom- en waterkracht

Ook oude fabrieken kregen nieuw ingeblazen, niet alleen de werkplaatsen van Simonis, maar ook La Maison Closet. Het Toeristisch centrum van Verviers kreeg dan weer onderdak in het vroegere textielbedrijf Bettonville dat in 1970 op de fles ging.

Het binnenplein van het museum is opgetuigd met een stoommachine gebouwd door de Ateliers Gardiers Frères uit Dison in 1900. De stoomkracht verving vanaf begin negentiende eeuw waterkracht. 

Laken

Het museum illustreert aan de hand van historische machines de verschillende fasen in het wolproductieproces. Uit schapenwol werd laken geproduceerd, een wollen stof om kleding van te maken. Wol wordt ook gebruikt in tapijten, dekens, ...

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over