Hoogoven 6 net voor de dynamitering

Hoogoven 6 in Seraing

Dynamitering HF6 in Seraing

Met de dynamitering van hoogoven 6 is een van de laatste restanten van de Luikse staalindustrie uit het straatbeeld gewist.

De 80 meter hoge hoogoven, in gebruik sinds 1959, domineerde meer dan een halve eeuw lang het straatbeeld van Seraing. Prins Albert knipte het lintje door bij de opening van wat toen de grootste hoogoven van Europa was.

In 2005 is hoogoven 6 op non-actief gezet, wat op ontgoocheling en onbegrip botste. Een korte, onverwachte heropstart in 2008 kon het tij niet keren: al na 9 maanden sluit de hoogoven opnieuw door de economische crisis. Dit keer definitief.

Dynamitering

De dynamitering van de hoogoven vond op 16 december 2016 plaats. Vakbonden, de directie van Arcelor Mittal en het Waals gewest kwamen eind 2013 overeen om HF6 te laten ontmantelen door een groep werknemers die voorheen voor ArcelorMittal werkten. De gemeente Seraing zette vervolgens het licht op groen voor de afbraak.

De sloopplannen sijpelden tot in Vlaanderen door via een opiniestuk van Pascal Verbeken, die HF6 promoveerde tot een "prachtig Waals fabeldier".

Rouw

Aan de hoofdingang van HF6 woonden metallo's de dynamitering bij. Een wankele kerstboom is opgetuigd met hun helmen. Door de luidsprekers van een auto schalt "Je ne suis pas mort, je dors" van Michel Sardou.

Buizen

Door de smalle straten van Seraing voel je nog de hete adem van de staalindustrie blazen. Buizen kronkelen door de zijstraten van de Rue du Cockerill en Rue du Charbonnage. Maar ook dat is binnenkort verleden tijd.

Eens de rest van de site is platgewalst en het terrein gesaneerd is, zal er een nieuwe woonwijk met plaats voor kmo's neergepoot worden.

En toen waren ze nog met 3

Na de sloop van Haut Fourneau 6 (HF6) in Seraing staan er nog 3 hoogovens overeind in Wallonië.

Wetende dat Wallonië in de jaren '60 volgens het tijdschrift van het Patrimoine Industriel Wallonie-Bruxelles nog een vijftigal hoogovens rijk was, worden deze kathedralen van de zware industrie stilaan een zeldzaamheid in het landschap.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over