De tentoonstelling 'Over vliegen, vallen… en opgraven! Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen' in Archeocentrum Velzeke vertelt niet alleen de hoogtepunten van de pioniersperiode in de luchtvaartgeschiedenis, maar toont ook opgravingen van vliegtuigwrakken.
Luchtvaart
Karlshorst heeft niet alleen een voormalige luchthaven in petto, maar ook een tot een landschapspark omgetoverd rangeerstation en een verdwenen zeppelinloods.
De Spuikom in Oostende veranderde tijdens de Eerste Wereldoorlog in een militaire luchtmachtbasis. Het Duitse leger stampte er begin 1917 namelijk het Seeflugstation Flandern II uit de grond om de haven van Oostende te verdedigen tegen Engelse aanvallen.
De 1,5 kilometer lange start- en landingsbaan van de luchthaven van Tortoli-Arabatax eindigt op luttele meters voor het strand van San Gemiliano.
De Duitse luchtmacht ontwikkelt in de Tweede Wereldoorlog een onbemande vliegende bom, beter bekend als de V1 (Vergeltungswaffe).
In het Duitse visserdorpje Peenemünde aan de Oostzee streken vanaf 1936 honderden wetenschappers, ingenieurs en technici neer om de V2-raket te ontwikkelen en te testen.
Afbrokkelende Sovjetbeelden kijken met lede ogen naar het verval van een van de belangrijkste steunpunten van de Russisiche luchtmacht in Oost-Duitsland: de luchthaven van Pütnitz in Damgarten.
Op 21 november 1973 maakte het Amerikaanse vliegtuig C-47 SkyTrain een noodlanding op het strand ten zuiden van Ijsland door het slechte weer en brandstoftekort.
Twee militaire zendmasten in Semmerzake. Sinds 1956 verzekeren ze het militaire luchtverkeer van het Belgische grondgebied en de NAVO.
Tijdens de Koude Oorlog stonden bijna driehonderd uitkijktorens her en der verspreid in Nederland om vijandelijke vliegtuigen te signaleren.