Ballonloods in Brussel

Ballonloods Eckstein

Ballonnen boven Brussel

In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog bouwde het Belgische leger haar luchtmacht uit.

30 januari 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Ook weer- en waarnemingsballonnen maakten daar deel van uit. Om die in de lucht te krijgen, liet het leger haar oog vallen op een vlak terrein in Zellik.

In de jaren 20 werd hier hals over kop de luchtvaartkazerne Serge Eckstein gebouwd, genoemd naar de ballonvaarder die tijdens een verkenningsvlucht in 1918 werd neergeschoten boven Passendale.

Gashouders

Naast een ballonloods, voor het onderhoud en herstellingen van de ballonnen, verschenen kazerneblokken en ijzeren gashouders.

De gashouders hebben plaats geruimd voor een stookgebouw met een modernistisch tintje.

Toen de internationale spanningen tijdens het interbellum opnieuw opliepen, rekende de kazerne van Relegem op een nieuw snufje: versperringsballonnen.

Eens opgelaten, zouden aanvallende vliegtuigen verstrikt geraken in de kabels waaraan de ballonnen hingen. Er werd nooit geld vrijgemaakt om een hangar ervoor te bouwen en het plan verdween in een schuif.

Na de Tweede Wereldoorlog waren luchtballonnen een lachertje geworden en deed de kazerne dienst als voorraadkast van het Belgische leger. In 1995 trok het leger zich definitief terug uit de kazerne.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief