Ontdek het leven en werk van John Cockerill
De Vliegenierskapel

Vliegenierskapel

De vergeten Vliegenierskapel

Ruim honderd jaar geleden, op 12 mei 1917, donderde de tweedekker van graaf Paul de Goussencourt en luitenant de Cubber uit de lucht tijdens een vuurgevecht boven Kaaskerke. Beiden waren op slag dood.

12 mei 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

De 25-jarige piloot, Goussencourt, wasa van adel en afkomstig van Henegouwen, waar hij een opleiding burgerlijk ingenieur in de mijnbouw achter de rug had.

Ter nagedachtenis van Goussencourt kochten zijn ouders het lapje grond waar hij neerstortte en bouwden er in 1923 de Vliegenierskapel. Via de vergrendelde deur zie je het altaar en een gedenkplaat voor de piloot.

Vervallen

De tand des tijds heeft na bijna een eeuw grondig zijn werk gedaan. Het kleine bouwwerk in de schaduw van de IJzertoren staat te verkommeren, ook al is het sinds juli 2009 beschermd.

Klimop overwoekerde de gevel en vandalen hebben minutieus de glasramen ingegooid. Verwilderde struiken belemderen de toegang.

Grote kuis

Tot midden 2018: vrijwilligers van Wereldoorlog 1914 hebben de handen uit de mouwen gestroopt en de hele kapel van kop tot teen opgeblonken.

Delen op Facebook Delen op Twitter