Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Verlaten luchthaven van de Sovjets

Luchthaven Pütnitz

Verlaten luchthaven van de Sovjets

Afbrokkelende Sovjetbeelden kijken met lede ogen naar het verval van een van de belangrijkste steunpunten van de Russisiche luchtmacht in Oost-Duitsland: de luchthaven van Pütnitz in Damgarten.

2 september 2014

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de in 1935 gebouwde militaire luchthaven van Pütnitz dienst als vliegschool. Vanaf 1951 krijgt de luchthaven in Oost-Duitsland promotie tot een van de belangrijkste steunpunten van de Russische luchtmacht.

Belgisch bezoek

Op 28 mei 1958 steekt de Belgische jachtpiloot Martin Paulus per abuis het IJzeren Gordijn over met zijn vliegtuig Thunderflash, waarna 2 Russische MiG's zijn toestel onderscheppen en laten landen op deze luchthaven. Enkele weken later werd Paulus ongedeerd vrijgelaten.

Atoomwapens

Meer dan 150 gevechtsvliegtuigen (MiG's) staan tijdens de Koude Oorlog klaar om toe te slaan, bovendien zouden er atoomwapens zijn opgeslagen. 

Op 11 april 1994 druipen de laatste 48 MiGs af naar Rusland. Het lokale Technikmuseum heeft nog 1 MiG opgesteld.

De vliegtuigloodsen bieden nu onderdak aan het Technik-Museum Pütnitz, dat oude (leger)voertuigen uit ondermeer de DDR-periode toont.

Op de voormalige start- en landingsbaan is een veld met zonnepanelen aangelegd en staat de controletoren er een beetje verloren bij.

Bij de kazernes rondom de luchthaven staat nog een obelisk en eregalerij voor de piloten.

Delen op Facebook Delen op Twitter