Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Seeflugstation Flandern II

Duitse watervliegtuigen in Oostende

De Spuikom in Oostende veranderde tijdens de Eerste Wereldoorlog in een militaire luchtmachtbasis. Het Duitse leger stampte er begin 1917 namelijk het Seeflugstation Flandern II uit de grond om de haven van Oostende te verdedigen tegen Engelse aanvallen.

16 december 2021

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tot september 1918 dobberden Duitse watervliegtuigen van de Keizerlijke Marine in de Spuikom rond die van daaruit opstegen en landen. Na het vertrek van de Duitsers was de luchtmachtbasis aan haar lot overgelaten.

Weliswaar werd begin jaren dertig een slipway aangelegd en kreeg de vliegtuigloods een opknapbeurt met als doel verkenningsvluchten te organiseren om visbanken op te sporen, maar daarmee was de kous af: 'Sinds twee jaar liggen de toestellen daar te wachten, de hangar is aan 't oproesten, alle ruiten zijn reeds stukgeslagen. Gevlogen wordt er niet meer.'

Seenötdienst

Het duurde tot de Tweede Wereldoorlog vooraleer het er weer gonsde van de activiteit. Opnieuw streek het Duitse leger er neer, die de basis dit keer gebruikte voor de Seenötdienst, een reddingsdienst die neergeschoten piloten met watervliegtuigjes uit de Noordzee viste.

Enkel de betonnen vloer van de hanger en de sokkels waarop een metalen gebinte stond om de watervliegtuigen te onderhouden, herinneren vandaag nog aan de watervliegbasis. De hangar en watervliegtuigjes zijn van de radar verdwenen.

Grote nutteloze werken

De Spuikom van Oostende behoort trouwens tot het kransje grote nutteloze werken in ons land. Bij het uitgraven ervan zo'n honderd jaar geleden was het bedoeld om de havengeul van Oostende te ontdoen van overtollig sediment.

In 1905 was de put uitgegraven, maar het duurde nog tot 1910 vooraleer de sluisdeuren gemonteerd waren en het testen kon beginnen. Dat bleek geen succes. De stromingen bleken te sterk.

Eind 1913 volgde  een allerlaatste proef waarvan 'het behoud of de afschaffing van dit kostbaar werk zal afhangen', volgens Het Laatste Nieuws uit die tijd 'nog een katholieke kemel die miljoenen kostte en nooit nut zal opleveren.'

De Spuikom kreeg daardoor een heel andere invulling. Vandaag worden er oesters gekweekt en op de 80 hectare grote plas wordt er gezeild en gesurft.

Delen op Facebook Delen op Twitter