Bunker van de Duitse luchthaven

Duitse luchthaven van Gontrode

Zeppelinloods uit de Eerste Wereldoorlog

Behalve puinbrokken en twee half-ondergrondse bunkers te midden van de Gontroodse akkers en velden, herinnert niets meer aan een reusachtige zeppelinloods van het Duitse leger uit de Eerste Wereldoorlog.

Nochtans was Gontrode tijdens de Eerste Wereldoorlog een van de grootste vliegbases van het Duitse leger. Gontrode lag dan ook net buiten het bereik van vijandig vuur. Eind 1914 sommeerde het Duitse leger Russische krijgsgevangenen en buurtbewoners om een zeppelinloods op te trekken.

Vliegende schietschijven

Nog geen half jaar later dreven de eerste zeppelins boven Gontrode. De vliegende sigaren maakten verkenningsvluchten boven het front en dropten bommen boven Frankrijk en Groot-Brittannië. De zeppelins waren met hun 150 meter lange ballon echter vliegende schietschijven. Schoot je raak, dan ontplofte het ontvlambare waterstofgas. Zo verloor Gontrode de ene na de andere zeppelin. 

Verdwenen zeppelinloods

De zeppelins werden al snel vervangen door vliegtuigen. 

De luchthaven van Gontrode werd volgebouwd met hangars en landingsbanen voor de komst van nieuw moordtuig: Gotha-bommenwerpers. (Foto: Gotha-vliegtuigen naast de zeppelinloods, Beschikbaar via Creative Commons Attribution Share-Alike 4.0)

De eerste toestellen vertrokken in 1917 naar Londen met een buik vol bommen. Ondanks hun dodelijke raids konden ze het tij niet meer keren. Bij hun vertrek uit Gontrode na de Wapenstilstand van 1918 blies het Duitse leger alles op, ook de zeppelinloods die meer grondoppervlak inlijfde dan de Sint-Baafskathedraal in Gent. Het enige wat er nu nog van overblijft is een kniehoog hoopje rommel aan de rand van de akker.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!