Duitse commandopost

Duitse commandopost aan het front

Half verscholen onder een heuvel spreidt zich een van de grootst bewaarde Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog uit, namelijk een betonnen commandopost.

De riante betonconstructie werd in 1916 opgetrokken door gespecialiseerde genietroepen van het Duitse leger: de Armierungs-Bataillone. Deze bataljons werden ingezet om loopgraven aan te leggen, wegen, grensversterkingen, maar ook bolwerken en commandobunkers zoals deze.

'Erbaut 3. Komp. Arm. Btl. 27 1916", zo luidt de inscriptie van de gevelplaat naast de ingang van de bunker.

Toegang

De bunker is zo'n negentien meter lang en werd bemand door de staf van Duitse reserveregimenten. Het is een van de grootste bunkers uit de Eerste Wereldoorlog die bewaard bleven. Het complex telt twee toegangen. 

Open gang

Beide toegangen leiden je naar een centrale, open gang waarop de ruimtes van het complex uitgeven.

Kamers

De commandopost telt zes verschillende kamers. Vanuit hun bijna onzichtbare schuilplaats observeerden de Duitsers het front in alle veiligheid: het dak was op sommige plaatsen tot een meter dik. De bunker zat bovendien verborgen onder een laag aarde.

Duitse bunkerbouwkunst

De commandopost kon tegen een stootje. Hij werd volledig opgetrokken in beton. In de plafonds van de vroegere slaapkamers, verblijfruimtes en werkkamers van het Duitse militaire personeel zie je bovendien nog de ijzeren balken die voor extra stevigheid zorgden. Omwille van de Duitse bunkerbouwkunst werd het complex in 2011 beschermd als monument.
 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over