Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Voormalig rangeerstation Wuhlheide in Karlshorst

Luchthaven Friedrichsfelde en rangeerstation Wuhlheide

Luchtvaart en spoorwegen in Karlshorst

Karlshorst heeft niet alleen een voormalige luchthaven in petto, maar ook een tot een landschapspark omgetoverd rangeerstation en een verdwenen zeppelinloods.

5 mei 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

Vliegtuigloodsen

Pal achter de vroegere pioniersschool van de Wehrmacht in Karlshorst staan zes vliegtuigloodsen die op het einde van de Eerste Wereldoorlog werden gebouwd voor de luchthaven Friedrichsfelde. Elke loods is bekroond met drie betonnen koepels in gewapend beton, unieke constructies in Duitsland.

Na het Verdrag van Versailles in 1919 werd de militaire luchthaven prompt op non-actief gezet. Ondanks hun korte levensduur bleven de loodsen echter overeind. Maar hoe? Een eeuw na hun bouw zijn ze weliswaar beschermd als monument, maar staan ze er zwaar vervallen bij.

Zeppelinloods

Voor de rest herinnert enkel de straatnaam Am alten Flugplatz nog aan het vliegveld van weleer. Als je deze straat verder oostwaarts volgt, beland je in Biesenhorster Sand, een uitgestrekt landschapspark dat na de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als oefenterrein door Russische soldaten.

De zanderige vlakte verbergt een technisch unicum. Begin twintigste eeuw bouwden Siemens & Schuckert hier een 135 meter lange hangar voor zeppelins.

Afhankelijk van waar de wind kwam, kon de loods volledig rond zijn as draaien zodat zeppelins zonder botsen de hal konden binnendrijven. De hal werd in 1919 afgebroken en vandaag ontbreekt elk spoor (foto: public domain).

Betonnen afval

In het landschapspark slingeren wel nog betonnen relicten terug zoals trappen. Kennelijk gaat het om onbruikbare prefab-onderdelen voor huizen die de vroegere betonfabriek Grünau hier dumpte tijdens het DDR-tijdperk.

Rangeerstation Wuhlheide

Ook de resten van het vroegere rangeerstation Berlijn Wuhlheide, in 1953 opgericht door de DDR, zijn nog prominent aanwezig. Het rangeerstation werd in 1994 opgedoekt.

Het landschapspark wordt doorzeefd met de vroegere spoorbedden en dwarsliggers. Ook een oude locomotiefloods werd bewaard.

Delen op Facebook Delen op Twitter