Het lanceerplatform

V1-lanceerbasis

Nutteloze V1-lanceerbasis

De Duitse luchtmacht ontwikkelt in de Tweede Wereldoorlog een onbemande vliegende bom, beter bekend als de V1 (Vergeltungswaffe).

De V1 is de dodelijke voorloper van de V2-raket, die in Peenemünde ontwikkeld is. Het onbemande tuig heeft aanvankelijk een bereik van 240 kilometer en kan een lading van 830 kilogram vervoeren.

Werking van het lanceerplatform

Het lanceerplatform is 48 meter lang en heeft een hellingsgraad van 6°. Het staat gericht op het centrum van Londen (in vogelvlucht op zo'n 200 kilometer afstand van Hazebrouck).

Bij de lancering werd de V1-raket op een wagentje geplaatst. Vanuit deze bijna nog intacte lanceerbaan werd het wagentje, met daarop de raket, vanop een geleidersrail tussen de 2 muren aan hoge snelheid in de lucht geschoten met behulp van stoom onder hoge druk.

De muren aan beide kanten van de lanceerbaan moesten de scherven opvangen die bij de lancering vrijkwamen. De zijmuren zijn opgetrokken uit betonstenen.

Na elke lancering werden alle chemische restanten van de stoomzuiger gespoeld met grote hoeveelheden water (foto links). Om de machines niet te beschadigen, werd zacht water gebruikt. Daarvoor diende het pompstation met tank (foto rechts).

De V1-raketten werden, zonder vleugels, opgeslaan in deze 80 meter lange bunkers. Van bovenaf gezien hebben de gebouwende vorm van een ski, om de impact van een eventueel bombardement te beperken.

Opslagruimte voor de wagentjes waarop de V1-raketten werden gemonteerd.

Lanceerbasis

Om de V1 de lucht in te krijgen, bouwden de Duitsers 96 basissen in Frankrijk, waaronder eentje in het Bois des Huit Rues bij Hazebrouck in 1943. Bombardementen door de geallieerden verhinderden dat hier ooit een V1 wordt afgeschoten.

Elders slaagden ze wel in hun opzet: op 13 juni 1944, een week na D-Day, schoot de Luftwaffe de eerste van duizenden V1-bommen af met bestemming Londen, en later Antwerpen.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over