Ertsenbunkers in Uckange

Haut-fourneau U4

Bewaarde hoogoven in Uckange

Van de zes hoogovens die de staalfabriek van Uckange begin twintigste eeuw rijk was, blijft vandaag alleen nog de 71 meter hoge hoogoven 4 over.

De staalfabriek werd in 1890 uit de grond gestampt door de Duitse ondernemersfamilie Stumm. Dat net Duitsers aan de wieg stonden van het bedrijf, was geen toeval. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 werd de Franse regio Elzas-Lotharingen namelijk ingepalmd door het Duitse Keizerrijk. Dat zou tot op het einde van de Eerste Wereldoorlog zo blijven.

De Stumms waren bovendien niet aan hun proefstuk toe. Al begin jaren 1800 tikten de gebroeders Stumm de ijzerfabriek van Neunkirchen op de kop die ze uitbouwen tot een van de modernste bedrijven van het land. Hun nakomeling Carl Ferdinand von Stumm-Halberg breidde het familie-imperium nog verder uit, met tentakels tot in het geannexeerde Elzas-Lotharingen, meer bepaald in Uckange.

Na de Duitse overgave in 1918 moet het Duitse Rijk weer afstand doen van het gegeerde Elzas-Lotharingen. De staalfabriek komt nu in handen van de Franse Société Nord et Lorraine. Meerdere gebouwen die er vandaag nog staan, zijn in die periode opgetrokken, zoals hoogoven 4 uit 1932-1935, de cowpers, schoorsteen, compressorenhal, gieterij,... 

Verticale lift

De cokes, ijzerertsen en andere grondstoffen om ruwijzer te produceren werden bij hoogoven 4 trouwens niet naar boven getakeld via een hellend vlak in zogenoemde skips, maar wel in een verticale lift. De lift was via een passerel verbonden met de bovenkant van de hoogoven. Via die weg werden de grondstoffen uiteindelijk bovenaan in de oven gestort.

Minette

Aan grondstoffen was er indertijd geen gebrek. De staalfabriek van Uckange lag te midden van het Lotharingse staalbekken en werd bevoorraad met Minette, de ijzererts die in het zuiden van het Groothertogdom Luxemburg en in het noorden van Lotharingen werd gewonnen. Aan de ontginning kwam vanaf de jaren 1960 echter een einde waardoor de ligging van Uckange minder gunstig werd. 

Hoogovens gedoofd

Zowel de ijzerertsen, en later de steenkool, werden vanaf dan van elders met schepen aangevoerd via de Moezel. Het gevolg was een economische kaalslag in het landschap, ook in Uckange. De ene na de andere hoogoven werd vanaf de jaren 1964 gedoofd en afgebroken, de laatste ijzerproductie vond plaats op 17 december 1991.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over