Hoogoven Uckange in Frankrijk

Story

6 hoogovens die je (legaal) kan bezoeken en beklimmen

Staalfabrieken vormden ooit het fundament van de Europese industrie, maar in de jaren 1970 verschoof het zwaartepunt oostwaarts en bleven leegstaande staalfabrieken achter. Deze 6 hoogovens zijn omgetoverd in monumenten die je zelf kunt verkennen.

Beklim de hoogoven van Belval in Luxemburg

De hoogovens van Belval in Esch-sur-Alzette zijn de laatste relicten van de staalindustrie in het Groothertogdom Luxemburg waar op 30 april 1953 het eerste symbolische 'Europees' staal werd gegoten door de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal), de voorloper van de Europese Unie. 

Tussen april en oktober kan je hoogoven A beklimmen tot een hoogte van veertig meter en kom je onder meer de machinekamer tegen.

Bezoekerstraject in het Franse Uckange

Van de zes hoogovens die de Franse staalfabriek van Uckange begin twintigste eeuw rijk was, blijft vandaag alleen nog de 71 meter hoge hoogoven 4 over. Rond dit overblijfsel werd een bezoekerstraject aangelegd dat je van april tot en met oktober kunt bezoeken.

Hoogovens bezoeken in het Ruhrgebied

Zowel in het Ruhrgebied als in het Saarland liggen uitgestrekte staalfabrieken die volledig werden toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Landschaftspark Duisburg is dag en nacht toegankelijk, terwijl Henrichshütte in Hattingen beperktere openingsuren hebben. 

Hoogovens in het Saarland

Niet alleen het Duitse Ruhrgebied huisvest sporen van de zware industrie, ook in de deelstaat Saarland speelden staal en steenkool een cruciale rol. 

Terwijl de familie Krupp de scepter zwaaide in het Duitse Ruhrgebied, was het de familie Stumm die in het Saarland de lakens uitdeelde. De wieg van hun staalimperium stond in Neunkirchen. Van maart tot oktober vinden daar elke eerste en derde zondag van de maand om 15 uur groepsrondleidingen plaats waarbij je de hoogoven beklimt.

Werelderfgoed Völklinger Hütte

De bekendste staalfabriek in het Saarland is Völklinger Hütte. Het megacomplex werd in 1994 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en kan je tijdens de openingsuren op eigen houtje doorkruisen.

En in België? 

Voorlopig bleven de hoogoven HF4 van Carsid in Charleroi en HFB in Ougrée overeind. Organisaties zoals Patrimoine Industriel Wallonie-Bruxelles ijveren voor hun behoud. Voor beide hoogovens circuleren dan ook plannen en ideeën om ze een tweede leven te geven, maar het blijft wachten op concrete keuzes (en vooral financiële middelen). Ze zijn dan ook verre van gered. Ontdek nog meer overblijfselen van hoogovens.

Ontvang nog meer stories en events in je mailbox!

  • Ontvang net als bijna 1.500 andere abonnees regelmatig nieuwe erfgoedverhalen in je mailbox.
  • Blijf op de hoogte van events, nieuwe bestemmingen en rondleidingen.
  • Krijg als nieuwe abonnee een gratis digitale reisgids van 30 bladzijden vol erfgoedtips waarmee je zelf op pad kunt.

Na je inschrijving ontvang je nog een e-mail met daarin een bevestigingslink die je moet aanklikken. Niets ontvangen? Check je folder 'ongewenste mail'.

Meer artikels over

Lees nog meer stories