Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Forges de la Providence

Geen bescherming voor la Providence

Waals erfgoed minister Valérie De Bue heeft de knoop ontward: hoogoven 4 in Charleroi wordt niet beschermd.

29 december 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

De vorige Waalse regering toonde zich in 2018 bereid om 4 miljoen euro vrij te maken voor de redding van HF4 en zorgde voor de tijdelijke bescherming ervan, op voorwaarde dat de stad Charleroi met een plan op de proppen zou komen.

Draaikolk

Maar de stad vreesde in een financiële draaikolk te belanden. De hoogoven kopen was immers nog maar het begin.

Wie zou de 10 miljoen euro ophoesten voor de aankoop van het terrein en de 50 miljoen euro voor de sanering ervan? Charleroi heeft in december 2019 dan ook vriendelijk bedankt en toonde geen interesse (meer) om het monument te kopen.

De beslissing van De Bue, om de oven niet te beschermen als monument, was het genadeschot.

Forges de la Providence

De hoogoven vormt het hart van de Forges de la Providence, dat bijna twee eeuwen actief was langs de Samber in Charleroi. Het staalbedrijf viel begin 21ste eeuw in handen van Duferco, dat het omdoopte tot Carsid.

Stilgelegd

In november 2008 besliste Duferco de staalproductie stil te leggen als gevolg van de economische crisis, uitgerekend een jaar nadat de hoogoven van kop tot teen vernieuwd was.

Daarmee was het de laatste Waalse hoogoven die gedoofd werd. In 2012 werden ook de andere activiteiten stopgezet en stond la Providence leeg.

Bleef over: een 104 hectare groot roestend kadaver, bomvol werkplaatsen, schoorstenen, passerellen boven de Samber en hoogoven 4 (HF4).

Erstvoorbereidingsfabriek

Van de erstvoorbereidingsfabriek, op de hoek van de Samber en het kanaal Brussel-Charleroi, staan enkel nog de drie schoorstenen overeind.

Afbraak

Intussen verdwijnen de resten van la Providence. Met uitzondering van de beschermde delen, zal 80% van de staalfabriek in 2020 gesloopt zijn. Voor de hoogoven is geen sloopvergunning, dus voorlopig blijft hij wel nog even staan.

Koeltoren

Langs de Samber zie je nog enkele relicten, zoals de koeltoren van de stroomcentrale en ertsbewerkingsfabrieken.

Delen op Facebook Delen op Twitter