Goederenstation van Montzen

Station Montzen

Het vergane station van Montzen

De belangrijkste goederenlijn tussen Duitsland en België doorkruist nog altijd Montzen. Maar treinen stoppen er niet meer.

Het enorme formatiestation heeft, samen met de spoorlijn, haar bestaan te danken aan de Duitsers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kunnen ze hun militaire treinen niet meer via het neutrale Nederland laten bollen. Dus moeten ze een nieuwe toegangspoort vinden om troepen en materieel naar België te rijden.

Ze -of beter: hun Russische krijgsgevangenen- leggen tussen Tongeren en Aachen een nieuwe spoorlijn aan.

Spoorlijn 24 wordt feestelijk in gebruik genomen op 18 februari 1917, 10 dagen later stoppen de eerste reizigerstreinen in het station van Montzen.

Formatiestation

Al snel groeit Montzen uit tot een belangrijk knooppunt op het Belgisch spoorwegnet, vooral dan voor het goederentransport.

In het formatiestation van Montzen passeren namelijk de goederentreinen die vanuit de havens van Antwerpen en Zeebrugge naar het Duitse Ruhrgebied reizen.

Op de 145 sporen worden tussen de 2 wereldoorlogen 4.000 wagons verwerkt, iedere dag opnieuw.

Bombardement

Een geallieerd bombardement maakt daar in de nacht van 27 op 28 april 1944 een eind aan: vliegtuigen lossen honderden bommen op het station.

Na de heropbouw blijft Montzen een belangrijk doorgeefluik voor goederenwagons tussen België en Duitsland. Het reizigersverkeer droogt wel op. Sinds 1 juni 1957 stoppen er geen reizigerstreinen meer in het station.

Wanneer de NMBS in 1985 beslist om treinformaties in grensstations tot een minimum te beperken, doven ook andere activiteiten in Montzen langzaam maar zeker uit.

Het enorme, overdekte station was tot 1985 in gebruik volgens SPAQuE. De goederenwagons en treinwagons die hier tot 2012 stonden, zijn gesloopt. In de treinbeddingen liggen nu afgedankte matrassen, ijskasten en banden, veel banden.

IJzeren Rijn versus Montzenroute

Het goederenverkeer op de Montzenroute gaat wel in stijgende lijn. Meer zelfs: het wordt vanaf 1991 de enige spoorroute voor goederenverkeer tussen de Belgische havens naar Duitsland. De IJzeren Rijn, via Nederland, wordt dan namelijk op non-actief gezet.

Dagelijks denderen honderd goederentreinen voorbij in Montzen. Door de elektrificatie van de lijn tussen Montzen en de Duitse grens in 2008 moeten de treinen er niet meer halt houden voor een locomotiefwissel.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over