Terril du sept

Story

De mooiste herfstwandelingen over terrils in België

Honderden bulten in de Waalse en Limburgse mijnregio's herinneren aan de steenkoolindustrie van weleer. Vandaag zijn deze kunstmatige heuvels in het landschap unieke biotopen geworden die zich tijdens de herfst van hun mooiste kant tonen.

Een terril bestaat uit steenafval afkomstig uit de mijnbouw. Nadat steenkool werd bovengehaald uit de ondergrondse galerijen werd het in de kolenwasserijen van de stenen gescheiden. 

Die stenen werden met transportbanden, mijnwagons of kabelbanen naast de steenkoolmijn gestort. Uit het puin ontstonden grote steenbergen of terrils. Net door de bijzondere samenstelling van zo'n terril krioelt het er van de unieke fauna en flora. 

Terrils in Wallonië

Het Waalse kolengebied strekte zich uit over de Borinage, le Centre rond La Louvière, de streek rond Charleroi en ten slotte Luik. De wandelroute GR 412 trekt in het spoor van de mijnwerkers doorheen Wallonië en trekt uiteraard ook over de terrils van de steenkoolwinning. Zo kan je in Luik onder meer de terrils bij de mijnen van Blegny en Gosson beklimmen.

Terrils rond Mons en Charleroi

De Henegouwse mijnstreek telt honderden terrils, die van de Héribus, Ciply en Le Martinet zijn dan ook maar een greep uit de brede waaier aan puinbergen.

De 12 kilometer lange, uitgestippelde wandelroute van Industriecultuur.be loodst je door de bakermat van de industriële revolutie en brengt je bij oude spoorwegen, mijnrelicten en terrils in de Borinage.

Terrils rond de Kempense mijnen

Begin twintigste eeuw kreeg ook de mijnbouw in de provincie Limburg tractie. Ook daar hebben de zeven koolmijnen indrukwekkende terrils achtergelaten die vandaag zijn omgetoverd tot uitgesterkte landschapsparken of avonturenberg, zoals in Beringen. Daar werd een mountainbikeparcours en speellandschap aangelegd.

Rond de steenkoolmijn van Eisden werd het Nationaal Park Terhills aangelegd waar je vandaag ook de oude puinbergen kan beklimmen.

Vanaf het hoofdgebouw van de mijn van Waterschei stippelde Industriecultuur.be een 8 km lange route uit die je over de oude spoorlijnen en terrils brengt en die het mijnverleden weer tot leven brengt.

Ontdek nog meer terrils in binnen- en buitenland die je vandaag trakteren op weidse panorama's.

Ontvang nog meer stories en events in je mailbox!

  • Ontvang net als bijna 1.500 andere abonnees regelmatig nieuwe erfgoedverhalen in je mailbox.
  • Blijf op de hoogte van events, nieuwe bestemmingen en rondleidingen.
  • Krijg als nieuwe abonnee een gratis digitale reisgids van 30 bladzijden vol erfgoedtips waarmee je zelf op pad kunt.

Na je inschrijving ontvang je nog een e-mail met daarin een bevestigingslink die je moet aanklikken. Niets ontvangen? Check je folder 'ongewenste mail'.

Meer artikels over

Lees nog meer stories