Historische treinwagons in Hombourg

Spoorlijn 38

Historische wagons in Hombourg

Vrijwilligers van History Park hebben zich ontfermd over een unieke verzameling treinwagons nabij het Drielandenpunt.

 

22 april 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

Op een vierhonderd lang overblijfsel van de voormalige spoorlijn 38 tussen Chênée en Plombières, vlak bij het station van Hombourg, staan nog zo'n vijftig historische goederenwagons op de sporen geparkeerd.

Verzamelaar

De collectie wagons is de erfenis van Walter Ley die er in 1997 op eigen kosten een 1,3 kilometer lange spoorlijn opnieuw aanlegde. Zo kon hij zijn treinen eens laten rollen. Op zijn toeristisch lijntje kon hij treinen laten bollen tussen het station van Hombourg en Montzen.

Alleen zag Ley over het hoofd dat hij van de NMBS nooit groen licht gekregen had om het rijpad van de voormalige spoorlijn 38 te mogen gebruiken.

Om treinverkeer volledig onmogelijk te maken, brak de NMBS over een lengte van een kilometer het spoor uit. Wat er nog overblijft van spoorlijn 38 loopt nu dood net voorbij het station van Hombourg en is niet meer verbonden met Montzen

Reddingsactie 

Van de 125 wagons die er stonden en tot op de draad versleten waren, verdween ruim de helft bij het oud ijzer. Over de rest ervan ontfermden zich tientallen vrijwilligers. Zij zagen het verval met lede ogen aan en besloten in 2009 de collectie van Ley te redden. Ze bundelden hun krachten in de Chemin de Fer des Trois Frontières (CF3F) en begonnen met restaureren.

Vijftig wagons staan er nu nog, de rest is verkocht. De geplande museumlijn waar de organisatie van droomde, zal er nooit komen.

Eerste Wereldoorlog

Een wandeling vanaf het station van Hombourg loodst je langs de antieke wagons en de fundamenten van de tunnel van Laschet. Hier liet de Eerste Wereldoorlog voor het eerst van zich horen in de zomer van 1914. 

 

Op 3 augustus 1914 bliezen de Belgische genietroepen de tunnel van Laschet op om de aanvoer van Duits oorlogsmaterieel te stokken. Kennelijk waren ze niet zo handig, want enkel de zuidelijke kop raakte vernield, 2 andere ontploffingen bleven uit.

 

Het hield de Duitsers niet tegen om de vestingen rond Luik op 16 augustus 1914 in te palmen, zoals we nu weten. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog ondermijnde het Belgisch leger opnieuw de tunnel, dit keer met meer succes.

Rails liggen er niet meer. Daarvoor moet je verder stappen tot je een onverharde weg kruist. Tot in maart 2018 stonden hier 3 Expo-rijtuigen weg te kwijnen.

Vanaf hier lopen de rails verder tot aan de Montzenlijn, waar het goederenverkeer tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied voorbijdondert. 

 
Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief