Spookhuis Sas van Gent

Spookhuis Sas van Gent

Spookhuis Sas van Gent

Het spookhuis Sas van Gent werd in 1905 opgetrokken door architect Jozef August Jacobs in opdracht van de verderlop gelegen glasfabriek Saint Gobain

Het grote herenhuis staat sinds de jaren zestig leeg en in de jaren negentig, toen een journalist van de krant De Morgen over het spookhuis schreef, is het de place to be voor spokenjagers.

Soldaat

Volgens de legende zou er in de Eerste Wereldoorlog een Duitse soldaat die deserteerde geëlektrocuteerd geraakt zijn. Het is deze arme stakker die nog steeds zou rondspoken aan de Poeldijk. Uit heel Europa en de VS komen spokenjagers naar de ruïne op zoek naar onverklaarbare verschijnselen.

Sloop in 2011

Het spookhuis werd eind februari 2011 het slachtoffer van haar eigen succes: buurtbewoners trokken naar de eigenaar van het spookhuis omdat de stroom bezoekers, ook 's nachts, te veel overlast zouden veroorzaken. Daarop besliste de eigenaar een sloopvergunning aan te vragen.

De heemkundige kring van Sas van Gent probeerde de sloop nog tegen te houden, diende een bezwaarschrift in en organiseerde een succesvolle internetpetitie. Daarop besliste de eigenaar de sloop voorlopig uit te stellen.

Maar begin maart, na een gesprek tussen de eigenaar, de buren en de Heemkundige Kring, wordt dan toch beslist het huis te slopen. Gesprekken met een geïnteresseerde koper draaien op niets uit, en het lot van het spookhuis wordt op vrijdag 18 maart 2011 definitief bezegeld met de sloophamer.

Nog meer spookhuizen en -dorpen

Ontdek nog meer spookdorpen, zoals het havendorp Doel of het intussen van de kaart geveegde kanaaldorp Zandeken bij Gent.

Wist je trouwens dat je op het Italiaanse eiland Sardinië hele spookdorpen terugvindt? Neem nu het verlaten mijndorp Asproni, waar ooit honderden mijnwerkers onderdak vonden, of Gairo, dat leegliep als gevolgd van aardbevingen en overstromingen.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over