De veerhaven in Sassnitz was jarenlang een van de zwaar bewaakte grensovergangen van de DDR, de Duitse Democratische Republiek.
Sporen van de DDR
Op 7 oktober 1949 zag de Duitse Democratische Republiek in Oost-Duitsland het levenslicht. Met de val van de Berlijnse Muur in 1989 kwam ook een eind aan het communistische Oosten. In Berlijn herinneren onder meer resten van de muur, maar ook andere relicten, aan de DDR-periode.
Een monument in rood graniet aan de vroegere veerhaven van Sassnitz verraadt er de doortocht van Vladimir Lenin.
De val van de Berlijnse Muur, op 9 november 30 jaar geleden, luidde het einde in van de opsplitsing tussen West-Duitsland en de oostelijke DDR. Wat blijft er vandaag nog over van de grens?
Dicht bij Potsdamer Platz verschuilt zich een wachttoren van de eerste generatie tussen de wolkenkrabbers.
Op luttele meters van het concentratiekamp Sachsenhausen, vlakbij Berlijn, liggen de ruïnes van een bad- en ketelhuis, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog.
De Berlijnse Muur heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven: pas dit jaar werden twee vergeten stukken van de Muur (her)ontdekt.
Eind 19de eeuw hield de longziekte tuberculose lelijk huis in Berlijn. Daar zagen ze de besmettelijke patiënten liever gaan dan komen. Aan de rand van Berlijn werd daarom in 1898 het sanatorium Beelitz Heilstätten opgetrokken.
19 april 1970. Het DDR-regime onthult bijna exact 100 jaar na de geboorte van Lenin een monument ter ere van de Russische leider op -hoe kan het ook anders- de Leninplatz in Oost-Berlijn.
De boog kan niet altijd gespannen staan voor de Russische soldaten die tijdens de Koude Oorlog in de verboden stad Wünsdorf bivakeren. In de zuidelijke vleugel van het "Haus der Offiziere" bevindt zich een binnenbad en sauna.
In 1994 trekken de laatste Russische soldaten zich terug uit de verboden stad in Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger tijdens de Koude Oorlog.
Zegezekere blik, vuist in de lucht en een golvende vlag versierd met hamer en sikkel: de bronzen buste voor de communistische leider Ernst Thälmann heeft de val van de DDR overleefd.
In de Duitse gemeente Hötensleben staat nog 350 meter muur overeind, een restant van de kilometerslange grens die de DDR van West-Duitsland afgrendelde.