Ontdek het leven en werk van John Cockerill
DDR-monument Ernst Thälmann

DDR

Vergeten DDR-monument Ernst Thälmann

Zegezekere blik, vuist in de lucht en een golvende vlag versierd met hamer en sikkel: de bronzen buste voor de communistische leider Ernst Thälmann heeft de val van de DDR overleefd.

6 juni 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

Ernst Thälmann is tijdens de Weimarrepubliek voorzitter van de Kommunistische Partei Deutschlands.

Nadat de nazi's in 1933 de macht grijpen, probeert hij tot twee keer toe het regime ten val te brengen, waarop de Gestapo hem achter de tralies zet.

Executie

Na 11 jaar gevangenschap volgt in 1944 zijn executie in concentratiekamp Buchenwald op persoonlijk bevel van Hitler.

Gasometer

Het 14 meter hoge beeld is in 1986, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Thälmann, in een naar hem genoemd park geplaatst door het DDR-regime.

Voorheen stond er een ongebruikte, in 1984 gedynamiteerde gasometer. Het Ernst Thälmann-park vormde, tot de val van de muur, het uithangbord voor staatsbezoeken van socialistische broederlanden.

Dreiging

Na de val van de muur in 1989 lagen zowel het monument als de naam van het park onder vuur. Pas in 2014 werd het monument beschermd. De bescherming vertaalt zich niet in een goed onderhouden beeld: de sokkel is, ondanks regelmatige reinigingsbeurten, onder een laag graffiti bedekt.

50 ton brons

De Russische inval in Oekraïne bracht Thälmann opnieuw in nauwe schoentjes. De CDU stelde voor de buste af te breken, de 50 ton brons te versmelten en de opbrengst daarvan aan Oekraïne te doneren.

Delen op Facebook Delen op Twitter