Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Hotel Heinrich Heine

Hotel Heinrich Heine

Luxeleventje in een DDR-hotel

Het luxehotel Heinrich Heine opent in 1898 de deuren onder de naam "Fürst zu Stolberg".

15 november 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het hotel lokt hoge piefen: in het interbellem brengt Paul von Hindenburg (een van de opperbevelhebbers van het Duitse leger in WOI en vanaf 1925 rijkspresident van Duitsland voordat Adolf Hitler aan de macht komt) er verschillende vakanties door.

Ook de Nederlandse koningen Juliana en prins Bernhard slapen er in 1936.

DDR-feestjes

Na de Tweede Wereldoorlog, wanneer het hotel in DDR-gebied ligt en omgedoopt wordt tot "Hotel Heinrich Heine", krijgt het hotel DDR-staatspresident Wilhelm Pieck vaak op bezoek.

In het dorp barsten geruchten los over het luxeleven van de DDR-partijfunctionarissen, waarover het blad Der Spiegel in 1950 bericht.

In 1959 neemt het VEB Reisebüro van de DDR het beheer van het DDR-vlaggenschip in handen en voert in 1968 renovatiewerken uit.

Sluitingsjaar

Na de Duitse hereniging verliest het hotel haar grandeur en sinds 1995 is het verlaten.

De stad heeft het markante hotel in 2013 op de kop getikt en tijdelijke maatregelen genomen om het verval een halt toe te roepen.

Sloop in 2016

In juni 2016 is de sloop gestart van het legendarische complex. Daarna begint de bouw van een vakantiedorp, dat in de herfst 2017 opent. Televisiezender MDR brengt de laatste dagen van het hotel in beeld.

Delen op Facebook Delen op Twitter