Palast der Republik

Palast der Republik

Het asbest praalpaleis van de DDR

Tussen 1974 en 1976 bouwde de DDR-regering de rijkelijk versierde Palast der Republik, een praalproject aan de Marx-Engels-Platz, dat onderdak gaf aan het Oost-Duitse Parlement, theaterzalen, verschillende restaurants en een bowlinghal.

Voor een paar euro kregen de gewone DDR-burgers een meergangenmenu voorgeschoteld.

In de grote concertzaal konden tribunes uitgeschoven worden naargelang het aantal verwachte bezoekers.

Asbest

Maar na de val van de Muur in 1989 verzakte het Palast al snel tot de beroemdste ruïne van Berlijn. In 1990 sloot het gebouw de deuren wegens asbest. Het Berlijnse stadsbestuur besliste het gebouw helemaal te strippen en asbestvrij te maken.

Na de werkzaamheden organiseerde de culturele verenigingVolkspalast nog verschillende culturele evenementen in het gebouw, voor die creatieve omgang met leegstaande gebouwen kreeg de stad Berlijn in november 2005 zelfs nog een pluim van de Unesco.

Maar dat mocht allemaal niet baten: halverwege 2006 gaf de regering het startsein voor de afbraak van het Palast, wat tot verschillende protestmarsen en petities leidde.

Sloop

De sloop duurde langer dan verwacht, ondermeer door de vondst van nog meer asbest. Eind 2008 was de afbraak voltooid, het puin werd afgevoerd via schepen op de Spree, de 35.000 ton staal eindigde volgens de krant Deutsche Welle in de Verenigde Arabische Emiraten in de 830 meter hoge toren Burj Khalifa.

Stadtschloss

Jarenlang gaapte er een grote leegte. Maar nu is het Stadtschloss er herrezen, het gebouw dat oorspronkelijk deze plaats sierde. Het stadsslot vormde het symbolische centrum van de Duitse keizer tot 1894, wanneer de Duitse Reichstag wordt opgetrokken om het Parlement te huisvesten.

Na de Eerste Wereldoorlog, in november 1918, kondigt Karl Liebknecht de Duitse Socialistische Republiek aan, en tijdens de Weimar Republic wordt het Stadtschloss omgevormd tot een museum.

Opgeblazen

Het slot raakt in de Tweede Wereldoorlog zwaar verwoest door bombardementen. In de jaren vijftig gooit de DDR-regering het gebouw  volledig plat omdat restauratie te duur zou zijn (en omdat de DDR het slot zag als een symbool van het Pruisisch imperialisme).

Bovendien gebruikten de Sovjets de ruïnes als decor voor de opnames van een oorlogsfilm, waarin echte granaten werden afgevuurd. De gevels die de oorlog hadden overleefd, raakten daardoor zwaar beschadigd.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over