Rondrijdende wagentjes in de vorm van een hoed

Spreepark

Spreepark, van sprookje tot drugsdeal

Het pretpark Spreepark staat sinds 2001 stof te vergaren. In een poging een faillissement af te werden, verhuisde de eigenaar toen een deel van de attracties naar Peru, om daar met een propere lei te starten.

De schulden stapelden zich echter nog verder op en eigenaar Norbert Witte probeerde schoon schip te maken door een drugsdeal af te sluiten. Die liep faliekant af voor zijn zoon.

DDR-pretpark

Maar voor het ontstaan van het pretpark moeten we terugkeren naar de festiviteiten voor het twintigjarig bestaan van de DDR.

Naar aanleiding van die verjaardag opende de communistische regering op 4 oktober 1969 het VEB Kulturpark Berlin in het noorden van Plänterwald.

In zeven maanden trok de regering het park op en importeerde daarvoor ook attracties uit westerse landen. Jaarlijks lokte het park ruim anderhalf miljoen bezoekers.

Voor de 40ste verjaardag van de DDR, in 1989, trok de regering er een nieuw, 45 meter hoog reuzenrad neer dat er tot 2021 bleef staan.

Na de val van de Muur, sloot het park tijdelijk de deuren. Uiteindelijk kreeg Norbert Witte groen licht om het Spreepark uit te baten.

Witte had naam gemaakt in het Hamburgse kermismilieu en baatte acht attracties uit. In de nacht van 14 augustus 1981 liep het voor de eerste keer grondig fout in het leven van de Wittes.

Hamburge kermis

Op een van zijn attracties kwamen zeven mensen om het leven komen en vijftien inzittenden zwaargewond toen de gondels van een rad botsten met een kraan die Witte had ingeschakeld om een kapotte achtbaan te herstellen.

Hoewel Witte op het moment van het ongeval niet meer aanwezig was, werd hij veroordeeld tot een jaar celstraf omdat hij opdracht gaf tot de herstellingswerkzaamheden.

Spreeblitz

Witte trok na het ongeval met zijn familie naar Italië en het voormalige Joegoslavië. Na veel omzwervingen belandden de Wittes in Berlijn. Na een forse uitbreiding heropenden ze het Spreepark in 1992. Witte bouwde verschillende achtbanen bij, waaronder Spreeblitz.

Het park kreeg er ook de wildwaterbaan Grand Canyon bij, een miljoeneninvestering.

Parking

Maar de bezoekers kwamen niet. Volgens Witte zelf omdat de stad Berlijn bezoekers wegjoeg door te weinig parkeerplaatsen in de buurt van het pretpark te voorzien en foutparkeerders genadeloos te beboeten. Volgens Berlijn zelf omdat het Plänterwald beschermd is en parking creëren dus geen optie was.

Critici wezen dan weer op de veel te enthousiaste investeringen van Witte. Door de tegenvallende bezoekerscijfers kon Witte niet anders dan de prijzen van de toegangskaartjes verder op te trekken, waardoor nog minder bezoekers Spreepark bezochten.

Tegen 2001 was de schuldenpot opgelopen tot 11 miljoen euro.  Spreepark leek op het faillissement af te stevenen maar Witte kwam met een plan B op de proppen.

Lunapark

Hij wilde in de Peruaanse hoofdstad Lima een nieuw pretpark uit de grond stampen: Lunapark. Witte vertrok in januari 2002 halsoverkop met zijn familie naar Peru met in zijn kielzog twintig containers bomvol attracties uit het Spreepark, waaronder het vliegend tapijt en een volledige achtbaan.

De attracties bleven negen maanden lang geblokkeerd in de Peruaanse haven. Niet alleen slecht voor de attracties, het ene na het ander onderdeel verdwijnt.

Wittes Peruaanse kennissen, die hem de ene na de andere lening verkochten, bleken uit het drugsmilieu te komten. Het gezin Witte trok ontgoocheld terug naar Duitsland, enkel vader en zoon Witte bleven in Peru.

Vliegend tapijt

Om zijn schulden terug te betalen, stelden de maffiosi Witte een deal voor: als hij 181 kilogram cocaïne, met een marktwaarde van zowat 15 miljoen euro, naar Europa smokkelde, zijn alle schulden kwijtgescholden. Het goedje werd in de 12 meter lange mast van het vliegend tapijt verstopt en zette per schip koers naar Nederland.

De stress rond de deal deden het hart van vader Witte geen goed: hij vloog terug naar Duitsland om zich te laten verzorgen en zoon Marcel Witte, die niets met de deal te maken had, moet als 'onderpand' in Peru blijven. Wat Witte niet wist, was dat er een Peruaanse geheim agent in het complot betrokken was.

In november 2003 ontspoorde het plannetje: de drugs werden in de haven van Lima onderschept en de 23-jarige zoon van Witte opgepakt. Ook vader Witte verdween enkele jaren achter de tralies, weliswaar in Duitsland. Wittes zoon moest op de blaren zitten: hij werd in 2006 veroordeeld tot 20 jaar celstraf. In Peru.

Scheiding en verval

Europeanen die er willen overleven, moeten een cel 'kopen' van 715 euro en maandelijks 180 euro huurgeld betalen, iets wat moeder Pia ophoest, volgens het Duitse blad Der Spiegel. Norberts vrouw kon haar man niet vergeven en vroeg de scheiding aan.

Kleinschalig vrijetijdspark

Ondertussen sloeg het verval toe in het Spreepark. Het park was sinds 2002 niet meer geopend voor bezoekers en werd in augustus van dat jaar failliet verklaard. De auto's op de altberliner Oldtimerfahrt zullen nooit meer rijden.

Toekomstplannen

Sinds 2014 is het park in handen van de stad Berlijn, dat er zo'n € 2 miljoen zou veil had.

Grün Berlin broedt op plannen om het pretpark te restaureren tot een park waar de klemtoon ligt op kunst, cultuur en natuur. In 2022 moet het park heropenen en twee jaar later volgt de heropbouw van het reuzenrad, dat begin 2021 ontmanteld werd.

Films en strips

Het park werd een geliefde plek geworden voor de opnames van videoclips en films. Zo speelden fragmenten van de film Hanna zich in het park af.

De achtbaan Spreeblitz en het reuzenrad vormden het decor in het 2014 verschenen album "Bubbelspel" van De Kiekeboes.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over