Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Haus der Statistik

Haus der Statistik

Leegstaande Plattenbau in hartje Berlijn

Plattenbau vlakbij Alexanderzplatz in Berlijn? Daar moet wel DDR-geschiedenis achter schuilgaan. Het prominente Haus der Statistik staat sinds 2008 te verkommeren.

20 november 2014

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Haus der Statistiek bestaat uit drie Plattenbautorens van 9 tot 11 verdiepingen hoog en werd in 1968 opgetrokken om Alexanderplatz her in te richten volgens socialistische idealen. Op de gelijkvloerse verdieping huisde een koffiebar.

Ambtenaren van het Centraal Bureau voor Statistiek én de Stasi (ministerie voor Staatsveiligheid) vonden er onderdak, ook na de Duitse hereniging in 1990 bleef het gebouw in gebruik als regionale afdeling van het federale Bureau voor statistiek.

In 2008 gingen de poorten op slot omdat het gebouw niet meer aan de hedendaagse eisen voldoet.

Toekomstmuziek

In 2010 organiseerde de stad Berlijn een architectenwedstrijd georganiseerd om het gebied nieuw leven in te blazen eens het gebouw tegen de vlakte zou gaan. Maar de geplande sloop lokte protest uit. Sinds 2015 dokterde ‘Modellprojekt Haus der Statistik’ alternatieve pistes uit waardoor het torencomplex gered werd van de ondergang. Het Haus der Statistik wordt verbouwd en zal onderdak geven aan betaalbare appartementen, culturele initiatieven en onderwijs.

Delen op Facebook Delen op Twitter