Berlijnse Muur

Op zoek naar sporen van de Berlijnse Muur

In het centrum van Berlijn sneed de Berlijnse muur over een lengte van 43 kilometer de stad in 2. Nog eens 112 kilometer muur scheidde West-Berlijn van de communistische rand.

30 april 2007

Delen op Facebook Delen op Twitter

Langs de Puschkinallee in het Schlesischer Busch in de wijk Kreuzberg vind je nog deze wachttoren terug (foto boven). Maar ook elders in de stad bots je op de restanten van de Koude Oorlog.

East Side Gallery

East Side Gallery, een 1,3 kilometer lange strook Berlijnse Muur langs de Spree, is een toeristische trekpleister geworden.

De graffiti en schilderijen op East Side Gallery zijn in 2009 opkalefaterd naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de val van Muur.

Bernauer Strasse

De relicten aan de Bernauer Strasse zijn uitgegroeid tot een indrukwekkend, kilometerslang herdenkingsmonument, dat begint aan het (voormalige spook)station Nordbahnhof en doorloopt tot Mauerpark.

Toegang tot het metrostation Nordbahnhof, dat op Oost-Duits grondgebied lag, maar waar een West-Duitse metrolijn door passeerde. De treinen reden hier voorbij zonder te stoppen.

In de schaduw van de kerk is een herdenkingsmonument opgericht voor de slachtoffers die de oversteek waagden.

De Versöhnungskirche in Bernauer Strasse, die naar de smaak van de DDR iets te dicht bij de Muur stond, werd in 1985 opgeblazen. In 2000 werd de Kapelle der Versöhnung er opgetrokken.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie werkt als een magneet op toeristen, maar is de minst tot de verbeelding sprekende plaats. Naast een wachthokje aan de voormalige grensovergang valt er niet zo gek veel te zien.

1065 kruisjes aan Checkpoint Charlie herinnerden aan de slachtoffers die hun ontspanningspoging naar het Westen niet overleefden. In 2005 werd het monument (ondanks protest) weggehaald.

Topographie des Terrors

Resten van de muur langs de Niederkirchnerstraße (vlakbij het indrukwekkende museum Topographie des Terrors).

Bornholmer brug

De Bornholmer brug vormde een van de grensovergangen tussen West- en Oost-Berlijn. Dit was de eerste plaats waar de muur begon af te brokkelen op de avond van 9 november 1989.

Konijnenveld

De kunstinstallatie "Kaninchenfeld" (konijnenveld) aan de Chausseestrasse tussen de wijken Mitte en Wedding herinnert aan de verlaten grensstrook, die een ideale habitat vormde voor de konijnen.

Kieler Strasse

Aan de Kieler Strasse, niet ver van Hauptbahnhof, herinnert deze wachttoren aan de opsplitsing van de stad. Nu is de toren omringd door appartementsblokken en vormt het een monument voor de eerste dode onder de DDR-dictatuur: Günter Litfin.

Niemandsland

Een stuk braakliggend niemandsland in de Voßstraße dat tot ver in de 21ste eeuw ongebruikt was. In 2014 opende het groteske shoppingcentrum Mall of Berlin er de deuren.

Delen op Facebook Delen op Twitter