Bonehill was door een spion in opdracht van koning Willem I naar België gelokt. Willem I zat tot 1830 op de troon van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (ongeveer het huidige België en Nederland). Toen scheurde België zich los van zijn koninkrijk. Willem I zette tot dan alles op alles om de industrie in het Zuiden (Wallonië) te stimuleren. Zo trok hij zijn beurs open voor de uitbreidingen van Cockerill in Seraing en importeerde hij Engelse knowhow.
Samber
De inspanningen van Willem I legden de fundamenten voor de latere industrialisering van wat sinds 1830 België was. Thomas Bonehill hielp eerst ijzerproducent Huart-Chapel om een hypermoderne hoogoven op cokes te bouwen. Daarna nam hij de industrieel Ferdinand Puissant bij het handje om zijn ijzerfabriek te vernieuwen langs de Samber in Marchienne-au-Pont. Eerst werd een walserij gebouwd, later werd la Providence uitgebreid met hoogovens, een gieterij, smederij,... Prompt produceerde la Providence jaarlijks 6.500 ton kant en klaar ijzer.
Alziend oog
Het logo van de ijzerfabriek werd een 'Œil de la Providence', ofwel een Alziend oog. Het oog in een driehoek siert een briefhoofd uit 1838 en vindt zijn oorsprong in de vrijmetselarij. Niet toevallig was oprichter Ferdinand Puissant vrijmetselaar.