Noch de stad Charleroi, noch het Waals Gewest willen geld vrijmaken om hoogoven 4 in Marchienne-au-Pont te onderhouden en te bewaren voor toekomstige generaties.
Industrieel erfgoed in Charleroi
Charleroi groeide vanaf de negentiende eeuw uit tot een van de meest geïndustrialiseerde regio's ter wereld. Niet alleen steenkool en staal behoorden tot de streekproducten. Charleroi werd ook het centrum van de glasindustrie en de chemische nijverheid: in Couillet bedacht Ernest Solvay namelijk het sodazout.
In tegenstelling tot Luik, Antwerpen, Gent of Brussel, streek er nooit een wereldtentoonstelling neer in Charleroi. De kleinschaliger Universele Tentoonstelling van Charleroi in 1911 was daarom niet minder ambitieus. Wel integendeel.
De vroegere grandeur van Charleroi zindert nog altijd na in art-decogebouwen en modernistische parels zoals de kleurrijke krantenkiosk van architect Léon Coton.
Charleroi was in de twintigste eeuw een van de economische motoren van ons land. Dat is nog altijd te zien aan de industriële relicten en terrils rond de stad, terwijl het centrum bezaaid ligt met modernistische parels. Ga een halve of hele dag mee op ontdekking tijdens een rondleiding op maat met Industriecultuur.
Oude terrils beklimmen en industrieel erfgoed verkennen tijdens een 23 kilometer lange wandeltocht door Charleroi: dat kan met 'la Boucle Noire', een aftakking van het mijnwerkerspad GR412.
Twee metalen schachtbokken verheffen zich boven de rijhuizen langs de Rue de Marcinelle in Charleroi.
Je moet er eerst voor door een akker, stekende braamstruiken en een bandenstort waden, maar dan sta je wel aan een van de enige betonnen schachtbokken die Charleroi rijk is: le petit Martinet.
Steenkoolmijn Martinet in Charleroi is slechts een schim meer van zichzelf. Begin 20ste eeuw groeide le Martinet nochtans uit tot een van de koplopers in de Europese industrie.
Op 8 augustus 1956 slaat het noodlot toe in de mijn van Bois du Cazier: honderden meters onder de grond breekt een felle brand uit waarbij 262 mijnwerkers om het leven komen.