In 1810 tikt Henri De Gorge de steenkoolmijn van le Grand-Hornu in de Borinage op de kop.

Héribus
Aan de rand van Bergen ligt de terril Héribus, de 138 meter hoge steenberg naast de gelijknamige koolmijn die hier tot 1968 actief was.
9 augustus 2017
De nieuwste mijn
De Héribus opent begin 20ste eeuw de poorten en is de laatst geopende mijn van de Borinage.
Les Charbonnages du Borinage en cartes postales anciennes leert dat de mijn werd uitgerust met de nieuwste snufjes om minimum 1.000 ton steenkool per dag te kunnen opvissen. Op 2 maart 1968 ziet de groep SA des Charbonnages du Levant de Flénu het doek vallen voor de laatste mijn die ze beheert, de Héribus.
Wat blijft er nog van over?

Van de 2 hoge fabrieksschouwen en de schachtbokken die op de zwart-wit prentkaarten prijkt, vind je hier geen spoor meer.
Dalle
Tussen de voet van de terril en de verlaten spoorlijn 109 tussen Mons en Chimay staat nog een betonnen transporttoren overeind en slingert een losgewrikte dalle bovenop de put.
Een dalle is een betonnen kubus die op elke afgesloten mijnschacht staat en gegevens bevat over de mijn, zoals de naam, het sluitingsjaar, de diepte,...


Panorama
Wie zich aan de klim waagt, wordt beloond met een wijds uitzicht over de Borinage. Een kolenwagen rust er op een stuk verroeste rail.
De recent aan diggelen geslagen oriëntatiesteen helpt niet echt meer, maar Mons ligt aan je voeten, je herkent ook de terrils van de Levant en Crachet et Frameries. erder zie je de scheepslift van Strépy-Thieu bij La Louvière.




Chemin de Bavay, Mons