brug bij Hemmeres

Brug van Hemmeres

Opgeblazen brug bij een Duitse exclave

De Vennbahn werd op het gedeelte tussen Sankt Vith en Troisvierges eind 1889 in gebruik genomen en stak ter hoogte van het Duitse dorpje Hemmeres de rivier de Our over via een bakstenen viaduct. 

Bij de aanleg van de Vennbahn bevond de spoorlijn zich op Duits territorium. Als gevolg van het Verdrag van Versailles in 1919 kreeg België echter stukjes Duitse grondgebied toegeschoven, waaronder Eupen, Malmedy en Sankt Vith. 

Exclave

Ook delen van de spoorweg kwamen in Belgische handen, zoals het 1 kilometer lange stuk ter hoogte van het Duitse Hemmeres, een deelgemeente van Winterspelt. Net als de spoorlijn zelf, veranderde de seinwachterswoning in Belgisch grondgebied en woonde er een Belgische seingever. De rest van het dorp bleef echter in Duitse handen, maar was door de spoorweg afgesneden van de rest van het land. Hemmeres was een exclave geworden.

Dynamitering

Vanaf eind 1944 zouden nooit meer treinen over de Vennbahn rijden ter hoogte van Hemmeres. Toen het Duitse leger in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog op de vlucht sloeg voor de geallieerde legers, blies de genie het bakstenen viaduct boven de rivier de Our over. De brughoofden langs beide oevers bleven rechtop, maar de brug zelf werd nooit meer hersteld. 

En de exclave Hemmeres? Na de Tweede Wereldoorlog kreeg België ook het grondgebied van het dorpje Hemmeres zelf toegewezen. Pas in 1956 werd Hemmeres teruggeschonken aan Duitsland. Nu vormt de Our de grens tussen België en Duitsland.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!