De veerhaven in Sassnitz was jarenlang een van de zwaar bewaakte grensovergangen van de DDR, de Duitse Democratische Republiek.
Grenzen
Dicht bij Potsdamer Platz verschuilt zich een wachttoren van de eerste generatie tussen de wolkenkrabbers.
De Berlijnse Muur heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven: pas dit jaar werden twee vergeten stukken van de Muur (her)ontdekt.
620 kilometer grens scheidt ons land van Frankrijk. Een grens die je nu achteloos kunt oversteken. Dat was ooit anders.
In de Duitse gemeente Hötensleben staat nog 350 meter muur overeind, een restant van de kilometerslange grens die de DDR van West-Duitsland afgrendelde.
Voor ruïnes van wachttorens en versperringen moet je niet enkel in Berlijn te zijn. Ook in de meest noordwestelijke stad van de voormalige DDR, het Duitse Dassow, liet de grenszone zijn sporen na.
De Duits-Duitse grens, de 1378 kilometer lange grens die tijdens de Koude Oorlog dwars door Duitsland sneed, maakte deel uit van het IJzeren Gordijn.
De grenspost Helmstedt-Marienborn vormde ten tijde van de splitsing van Duitsland de belangrijkste grensovergang langs de Duitse binnengrens.
In 1940 werd de A115 aangelegd, een snelweg dwars door het bos Düppeler Forst ten westen van Berlijn.
Begin jaren zeventig ontwierp de Berlijnse architect Rainer Rümmler het kleurrijke tankstation Dreilinden. Wie de Oost-Duitse grenscontrole in Drewitz-Dreilinden had getrotseerd, kon er zijn tank volgieten en een hapje eten.
In de zomer van 1945, slechts luttele maanden nadat het Derde Rijk was uitgeschakeld, liet de Sovjetregering het Panzerdenkmal oprichten in de buurt van de AVUS-snelweg.
Jarenlang stonden katholieken en protestanten met getrokken messen tegenover elkaar in de Noord-Ierse stad Belfast.