Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Bunker bovenop het fort van Eben-Emael

Fort Eben-Emael

Het oninneembare fort

Met zijn 17 aan elkaar geknoopte bunkers werd het fort van Eben-Emael als oninneembaar beschouwd. Of zo dacht het Belgisch leger er toch over.

4 mei 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het fort werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd om een bres in de verdedigingslijn langs het Albertkanaal te dichten. In 1914 was het Duitse leger namelijk via dit onverdedigde achterpoortje België binnengeslopen.

Plateau van Caestert

Het lek werd gedicht met het fort van Eben-Emael. Op het plateau van Caestert, zeventig meter boven de Maasvallei, werd de mergelgrond vanaf begin jaren dertig doorboord met kilometerslange tunnels en een kazerne.

Rondom het fort werd een antitankgracht gedolven en verschenen mijnenvelden, machinegeweren en prikkeldraad.

Bovenop het plateau verscheen een heel assortiment artilleriekoepels, kazematten en verdedigingsbunkers die via ondergrondse tunnels met elkaar verbonden waren.

Met alles was rekening gehouden, behalve met een verrassingsaanval vanuit de lucht. Dag op dag 80 jaar geleden, op 10 mei 1940, openden de Duitsers de aanval op België. Het fort van Eben-Emael kwam als een van de eerste doelwitten in het vizier.

Zweefvliegtuigen

Het Duitse leger buitte de zwakke plek van het fort uit door het aan te vallen vanuit de lucht: in alle vroegte streken een tiental zweefvliegtuigen neer op de vlakte bovenop het fort.

Voor de Belgische soldaten goed en wel beseften wat er aan de hand was, was hun geschut al onschadelijk gemaakt door springstof: een tijger zonder tanden.

Capitulatie

Na anderhalve dag gaven de 1200 soldaten in het fort zich over. Achttien dagen later, op 28 mei 1940, zou België capituleren.

Delen op Facebook Delen op Twitter