Een militaire spoorlijn, een vervallen monument en een antitankgracht omgorden de ruïnes van het fort van Brasschaat.

Fort Eben-Emael
Met zijn 17 aan elkaar geknoopte bunkers werd het fort van Eben-Emael als oninneembaar beschouwd. Of zo dacht het Belgisch leger er toch over.
4 mei 2020
Het fort werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd om een bres in de verdedigingslijn langs het Albertkanaal te dichten. In 1914 was het Duitse leger namelijk via dit onverdedigde achterpoortje België binnengeslopen.

Plateau van Caestert
Het lek werd gedicht met het fort van Eben-Emael. Op het plateau van Caestert, zeventig meter boven de Maasvallei, werd de mergelgrond vanaf begin jaren dertig doorboord met kilometerslange tunnels en een kazerne.




Rondom het fort werd een antitankgracht gedolven en verschenen mijnenvelden, machinegeweren en prikkeldraad.
Bovenop het plateau verscheen een heel assortiment artilleriekoepels, kazematten en verdedigingsbunkers die via ondergrondse tunnels met elkaar verbonden waren.




Met alles was rekening gehouden, behalve met een verrassingsaanval vanuit de lucht. Dag op dag 80 jaar geleden, op 10 mei 1940, openden de Duitsers de aanval op België. Het fort van Eben-Emael kwam als een van de eerste doelwitten in het vizier.
Zweefvliegtuigen
Het Duitse leger buitte de zwakke plek van het fort uit door het aan te vallen vanuit de lucht: in alle vroegte streken een tiental zweefvliegtuigen neer op de vlakte bovenop het fort.

Voor de Belgische soldaten goed en wel beseften wat er aan de hand was, was hun geschut al onschadelijk gemaakt door springstof: een tijger zonder tanden.
Capitulatie
Na anderhalve dag gaven de 1200 soldaten in het fort zich over. Achttien dagen later, op 28 mei 1940, zou België capituleren.


's Weekends (tijdens de zomermaanden dagelijks) kan je een rondleiding volgen in het ondergrondse fort. Raadpleeg de openingsuren. De bovenkant van het fort kan je op eigen houtje ontdekken.
Rue du Fort 40, 4690 Eben-Emael